На Михайлівській площі побудували «Дорогу смерті» в знак пам'яті про загиблих під Іловайськом (фото)

17:01, 28.08.2016
На Михайлівській площі побудували «Дорогу смерті» в знак пам'яті про загиблих під Іловайськом (фото)

Цензор.Нет (Олег Богачук)

У Києві, на Михайлівській площі і на території Михайлівського Золотоверхого монастиря, вшановують пам’ять загиблих українських військових під Іловайськом  і на Савур-Могилі у серпні 2014 року. 
 
 
Перед Михайлівським монастирем відкрита виставка «Блокпост Пам’яті» з особистими речами загиблих бійців. Організатори створили «Коридор пам’яті» від Михайлівської вулиці до монастиря та просять всіх небайдужих прийти і вшанувати пам’ять загиблих бійців, повідомляє Цензор.Нет. 
 
 
Виставка триватиме до 22:00 29 серпня. 
 
 
За словами організаторів, це зроблено виключно в пам’ять воїнів, які загинули під Іловайськом. 
 
 
Виставка складається з артефактів, зібраних під час пошукової експедиції "Евакуація-200", і речей, переданих родинами загиблих.
 
  
 
 
Із артилерійських гільз і соняшників на площі перед собором побудована символічна "Дорога смерті", по якій виходили з оточення українські бійці. Будь-хто може запалити лампадку і поставити її вздовж цієї дороги, перетворивши її в Дорогу пам'яті, шани і скорботи за загиблими захисниками України. 
 
  
 
 
«Наша громадська організація займалася вивозом тіл, в рамках місії евакуації Міністерства оборони з 1 вересня 2014 року, дехто з наших хлопців продовжує їздити на ротації і забирати наших загиблих воїнів з лінії фронту, і з тієї території непідконтрольної. Ми зайняті музейною діяльністю... Ми привезли цю переїздну виставку, вона складається із двох частин: це речі, які зібрані на полі бою під Іловайськом, і речі, які віддала сім’я, тобто те, що лишилося він померлого...
 
  
 
 
Виставка переїзна, вона була у Чернігові, Запоріжжі, скоро поїде на передову. Тут ми будемо стояти всю ніч до 22:00 29 серпня і просимо всіх, щоб вздовж цього зеленого коридору, який став коридором смерті для наших бійців, щоб ставили лампадки, і це буде коридор пам’яті», — сказав один із організаторів виставки.
 
  
 
 
Родичі загиблих під Іловайськом бійців 29 серпня о 09.30 звернуться до генерального прокурора України Юрія Луценка щодо пришвидшення розслідування подій серпня 2014 року.
 
 
Родичі вже два роки чекають на завершення Генпрокуратурою розслідування та передачі справи до суду.
 
 
 
Нагадаємо, згідно з офіційною статистикою, під час розстрілу колони українських військових, які йшли "зеленим коридором" з оточення під Іловайськом, 366 українських воїнів загинули, 429 були поранені, 158 пропали безвісти, 128 потрапили в полон.