Російський журналіст Олександр Щетинін знайдений мертвим у своїй квартирі на Подолі

09:26, 28.08.2016
Російський журналіст Олександр Щетинін знайдений мертвим у своїй квартирі на Подолі

Вночі 28 серпня на власний день народження у своїй квартирі на Костянтинівській був знайдений з простреленою головою російський журналіст, медіаменеджер, засновник РІА «Новий Регіон» Олександр Щетинін.

 

Про смерть Щетиніна на власний день народження повідомляє «Оперативний Київ» у Facebook.

 

Олександра Щетиніна на балконі виявили його друзі, які прийшли привітати журналіста з днем народження. Олександр сидів на стільці з вогнепальним пораненням в голову (під стільцем лежав пістолет).

 

За інформацією з достовірних джерел, справу поки розглядають як самогубство, так як одному з близьких Олександр відправив електронного листа, в якому повідомлялося про намір накласти на себе руки.

 

  

 

Поліція з'ясовує обставини смерті журналіста Олександра Щетиніна, повідомляє начальник відділу комунікації у Головному управлінні Нацполіції у місті Києві Оксана Блищик. 

 

За її словами, повідомлення про це надійшло до Подільського управління поліції близько півночі.

 

Коли на місце події прибула слідчо-оперативна група, на балконі виявили чоловіка із вогнепальним пораненням голови.

 

За попередніми висновками судмедексперта, смерть наступила у період із 20-і до 21:30.

 

З'ясувалося, що уродженець Російськоі Федераціі, 1962 р.н., кілька років жив у Києві, був директором інтернет-видавництва.

 

Під час огляду місця подіі правоохоронці вилучили стріляну гільзу, травматичний пістолет, магазини до нього та передсмертну записку. Двері у квартиру були зачинені, обстановка у помешканні не порушена.

 

Відомості про подію належним чином зареєстровані, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу Украіни з додатковою правовою кваліфікацією - "самогубство". Поліція встановлює всі обставини цієї трагічної події.

 

Олександр Щетинін вів блоги на сайтах «112 канал» і «Обозреватель». Президента РФ Володимира Путіна він називав особистим ворогом.

 

«Багато років я є категоричним противником нинішньої фашистської диктатури в Росії. Путін - мій особистий ворог. Я завжди вірив, що диктатуру ми зможемо перемогти, а Росія буде вільною», - заявив Щетинін в інтерв'ю радіо "Свобода".

 

За його словами, під час української Революції Гідності на редакцію "Нового регіону" в Москві тиснули.

 

Нагадаємо, Олександр Щетинін народився в Сибірі, пізніше переїхав на Урал, з Уралу – в Москву. В одному з блогів він писав: «Навесні 2004 року, за вісім місяців до української «помаранчевої революції», я поїхав з Москви - в Київ».

 

Щетинін просив про українське громадянство, мав український паспорт, був прописаний у Києві, член Спілки журналістів України. Україну називав своєю країною. 

 

«Новый регион» заснований у 1996 році. Раніше це було єдине інтернет-видання, яке інформувало про невизнані республіки. Видання публікувало новини і статті про незалежність в невизнаних республіках Придністров'ї, Абхазії і Південній Осетії.

 

На початку лютого 2014 року головний редактор РІА «Новый регион» Олександр Щетинін заявив про своє звільнення з усіх займаних посад у російській редакції через «ситуацію, що склалася на Україні, і тиск, що посилюється з боку влади РФ».

 

Щетинін заявив, що після звільнення із російської редакції буде займатись лише київською редакцією, особливу увагу він пообіцяв приділяти створеній ним рубриці «Євромайдан». Російські редакції продовжать працювати самостійно.

 

Тоді колектив кримської редакції РІА «Новый регион» звільнився повним складом через зміну власником видання редакційної політики при висвітленні подій в Україні.

 

У квітні 2014 року в редакції «Нового региона» відбувся розкол - російська та українська редакції розділилися. З 18 травня «Новый регион - Россия» працює за новим доменним іменем newdaynews.ru.

 

Нагадаємо, 20 липня в Києві загинув журналіст Павло Шеремет. Його автомобіль вибухнув на розі вулиці Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану McDonald's. Машина належала цивільній дружині Шеремета, керівнику видання "Українська правда" Олені Притулі. Самої Притули в машині не було.28 серпня минає 40 днів, як немає Павла Шеремета.