Президенти Франції намагається повернути Путіна в "нормандський формат"

16:42, 23.08.2016

Президент Франції Франсуа Олланд в телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним висловив стурбованість ескалацією ситуації на Донбасі.

"Президент нагадав про послідовну позицію Франції, що анексія Криму не може бути визнана, висловив свою стурбованість у зв'язку з ескалацією напруженості в останні тижні і великою кількістю порушень режиму припинення вогню, що зафіксували спостерігачі ОБСЄ на сході України", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті французького президента у вівторок.

Олланд підкреслив, що ескалація ставить під загрозу Мінському процесу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, якому немає альтернативи. "Всі зобов'язання, які були взяті в рамках Мінських угод, повинні бути виконані зацікавленими сторонами, як питання безпеки, так і політичні питання", - наголошується в повідомленні.

Президент Франції ще раз зазначив постійну залученість своєї країни поряд з Німеччиною, в "нормандський формат". Він висловив надію на те, що незабаром вдасться провести зустріч, на якій буде погоджено проведення наступної "зустрічі чотирьох", тобто Олланда, Меркель, Порошенка і Путіна, для обговорення подальших кроків щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Водночас прес-служба Кремля повідомила, що лідери Росії, ФРН і Франції домовилися продовжити особисті контакти з української тематики і, зокрема, провести спільну зустріч саміту "Групи двадцяти" 4-5 вересня в Китаї.

При цьому Москва продовжує звинувачувати у зриві мирних переговорів Київ. Путін "привернув увагу партнерів до брутальної провокації української сторони, яка направила на початку серпня на територію Російської Федерації групу диверсантів для здійснення терактів", повідомляє "Інтерфакс-Україна". В Кремлі зазначають, що саме  "схильність Києва до таких силових дій завдає шкоди мінському процесу і співпраці в рамках "нормандського формату".