У селі Шевченкове викрали бронзовий пам’ятник Тараса

08:31, 19.08.2016
У селі Шевченкове викрали бронзовий пам’ятник Тараса

У селі Шевченкове на Черкащині невідомі викрали пам’ятник Тарасу Шевченку, який стояв при в’їзді у цей населений пункт з боку села Вільшана.

 

«Досі не вірю, що таке сталося. Там же велика скульптурна група була, це ж треба  чимось її завантажити та вивезти» – розповідає «Україні молодій» директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко.

 

Те що сталося з бронзовою скульптурою «Тарас малює», вага якої 500 кг, називає зухвалим викликом не лише  громаді села, але й усьому українському суспільству.

 

«Це загальнодержавне надбання, яке було встановлене на батьківщині Тараса, аби туристи, котрі приїжджають, могли  одержувати від побаченого задоволення», – говорить директор Національного заповідника.

 

Таке викрадення скульптур на малій батьківщині Тараса Шевченка не перше. Там вандали уже двічі вивозили у невідомому напрямку ягнятко від скульптури «Тарас мандрує».

 

Перший раз бронзову тваринку відновили. Але відтоді, як злодії поцупили й те ягня, поновити скульптуру дотепер не вдалося. У держави на це немає грошей.

 

На місці скульптури «Тарас малює»вже працювали слідчі, котрі й мають відповісти на запитання, хто, на чиє замовлення і куди вивіз пам’ятник поету, бо він не голка в копиці сіна.

 

Відповідь на це запитання від правоохоронців чекають працівники Національного заповідника, земляки поета і вся Україна. 

 

До слова, пам’ятник Тарасу було встановлено при в’їзді до села Шевченкове ще у 1988 році. ЇЇ виготовили скульптор Анатолій Кущ і архітектор Михайло Барановський.