Керівник штабу Трампа Пол Манафорт вивів у США 2,2 млн. доларів для Партії регіонів

19:01, 17.08.2016
Керівник штабу Трампа Пол Манафорт вивів у США 2,2 млн. доларів для Партії регіонів

Пол Манафорт втратив свій вплив на Трампа через скандал із Януковичем.

Керівник передвиборної кампанії кандидата у президента США Дональда Трампа у 2012 року допоміг Партії регіонів перевести американським лобістам як мінімум 2,2 мільйона доларів.

 

Про це повідомляє агентство Associated Press у середу, з посиланням на власні джерела, знайомі з цими операціями.

 

Згідно з повідомленням, гроші були таємно переведені двом американським лобістським фірмам у Вашингтоні – Podesta Group Inc. і Mercury LLC.

 

Агентство зазначає, що закони США зобов'язують американських лобістів публічно повідомляти про представлення інтересів іноземних лідерів чи їхніх політичних партій і надавати детальні звіти про такі дії в Мін'юст США.

 

«Порушення є злочином і може призвести до п'яти років у в'язниці і штрафу до 250 тисяч доларів, – зазначають в Associated Press.

 

Разом з паном Манафортом, за даними AP, в інтересах Партії регіонів у 2012 році працював і його діловий партнер та ще один нинішній топ-стратег кампанії Трампа Рік Гейтс.

 

Також Гейтс допомагав керувати некомерційною організацією «Європейський центр сучасної України», яка була створена в Брюсселі на підтримку Януковича і до складу правління якої входили депутати Верховної Ради від ПР.

 

Саме ця організація найняла американських лобістів Podesta Group Inc. і Mercury LLC і заплатила їм $2,2 млн. доларів. Завданням цих компаній були, зокрема, зусилля проти прийняття резолюцій американського конгресу з вимогою до Януковича звільнити політичних в'язнів (як відомо, у той час за гратами перебували Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та низка інших противників Януковича).

 

Ці фірми припинили цю діяльність невдовзі після втечі Януковича до Росії у лютому 2014 року.

 

Рік Гейтс підтвердив агентству, що познайомив американські лобістські фірми з «Європейським центром сучасної України» і що інколи надавав консультації фірмам, залученим до української політики. Однак він запевнив, що його діяльність не порушувала закон. Також він підтвердив, що і він, і Манафорт працювали на ПР.

 

У свою чергу керівники обох лобістських фірм заявили агентству, що не вважали, що повинні звітувати в Мін'юст США про свою роботу на ПР.

 

Нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) підтвердило перебування прізвища Манафорта серед списків «чорної бухгалтерії» ПР, згідно з якими він отримав 12,7 млн. доларів. Наразі за цією справою ведеться розслідування.

 

І хоча пан Манафорт заперечує отримання цих виплат, у середу стало відомо, що Дональд Трамп відреагував на скандал щодо співпраці свого політтехнолога із Януковичем і здійснив перестановку керівників своєї передвиборчої кампанії. Відтак, пан Манафорт частково втратив свій вплив на перебіг передвиборчої кампанії Трампа.