Третій затриманий у Криму українець каже про теракт в аеропорту Сімферополя

19:54, 12.08.2016
Третій затриманий у Криму українець каже про теракт в аеропорту Сімферополя

Редван Сулейманов.

Пропагандистський канал «Росія 24» показав в ефірі відео допиту ще трьох українців, в яких, на відміну від затриманого Євгена Панова, немає слідів побиття. Один з них, 26-річний мешканець Запоріжжя Редван Сулейманов впевнено розповідає про те, що українська військова розвідка нібито планувала підірвати аеропорт і автовокзал Сімферополя, автовокзал у Ялті і Керченську переправу.

 

Сулейманов стверджує, що в жовтні 2015 року він «був завербований як агент ГУР Міноборони України і отримав псевдонім "Юзеф». Його вербувальник, спіробітник розвідки «Павло Миколайович» запропонував збирати на території окупованого Криму військову інформацію та передавати йому за винагороду в розмірі 3-4 тис. гривень щомісяця.

 

«Якщо мені вдалося б працевлаштуватися в аеропорту Сімферополя Павло Миколайович казав, що платитиме мені 5-6 тис. гривень», - каже Сулейманов.

 

Затриманий запоріжець також розповів, що в липні 2016 року у нього була зустріч з цим «Павлом Миколайовичем» в Одесі, де той дав йому завдання знайти в аеропорту, або на центральному автовокзалі Сімферополя кілька місць, де можна закласти вибухівку.

 

Сулейманов стверджує, що знайшов 4 місця «для перспективної закладки вибухового пристрою». Після чого він нібито встиг зробити фото та відправити їх керівництву. Він також стверджує, що під час телефонної конференції з кількома невідомими дізнався, що ті планують джихад, в ході якого буде підірвано не тільки аеропорт і автовокзал у Сімферополі, але й автовокзал у Ялті та Керченську переправу.

 

Агент «Юзеф» також каже, що пізніше саме поблизу аеропорту його затримали російські правоохоронці.

 

Також на відео демонструються фрагменти запису допиту затриманого 11 серпня українця Андрія Захтея, який заявив, що перевозив українських «диверсантів» і їхній вантаж по території Криму. Він спокійно зізнається, що готував теракти за наказом української розвідки.

 

Нагадаємо, що 10 серпня ФСБ Росії заявила, що начебто запобігла терактам у Криму, які готували українські диверсанти. Президент Росії Володимир Путін звинуватив державне керівництво України у тероризмі.

 

В СБУ відкинули ці звинувачення і вважають їх провокацією російських спецслужб. Президент України Петро Порошенко назвав заяви російського керівництва фантазіями і наказав посилити оборону на Донбасі та захист адмінмежі з Кримом.

 

11 серпня російські телеканали оприлюднили відео допиту українця Євгена Панова, якого російські спецслужби підозрюють в організації диверсії в Криму.

 

На змонтованому відео Панов дає зізнавальні свідчення. На його обличчі є синці та подряпини. У допитуваного українця також з'явився набряк губ, якого не було на відео затримання.

 

Водночас, на відео допиту Захтія жодних ушкоджень обличчя немає. Радник глави МВС Антон Геращенко раніше заявив, що Андрій Захтій, якого Росія видає за українського диверсанта, є антиукраїнськи налаштованим і двічі судимим рецидивістом на прізвисько «Зая».