До окупованого Криму не пустять місію ОБСЄ

18:39, 12.08.2016

Москва не буде надавати доступ до Криму спостерігачам СММ ОБСЄ в Україні, оскільки у Кремлі вважають анексований півострів частиною Російської Федерації.

 

Про це заявив постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич у п’ятницю, реагуючи на вимогу МЗС України допустити представників місії ОБСЄ на територію Криму і Севастополя, а також до затриманих на півострові українців.

 

«Крим - це територія Росії. Ми одразу обговорювали, що місія не стосується Криму як частини Російської Федерації. Але наші західні колеги інтерпретують всю територію України, включно із Кримом», - безапеляційно стверджує пан Лукашевич.

 

За його словами, «місія не рветься до Криму, розуміючи, що все обмежено нинішньою територією України, на якій вона діє, тому питання навіть немає».

 

Олександр Лукашевич також негативно відповів на питання щодо обговорень в ОБСЄ можливості надання доступу до Криму: «Ні, абсолютно. Місія розуміє, що вона не має ніяких прав працювати в Криму, і ми це все чітко заявляємо завжди. У разі продовження мандата ми завжди робимо інтерпретуючу заяву до нього, позначаючи, що Спеціальна моніторингова місія діє на території України, але не в Криму, який є частиною Російської Федерації. Ми це фіксуємо всюди».

 

Зазначимо, що у п’ятницю вранці МЗС України заявило про свою вимогу від Росії, як від держави-окупанта, невідкладно надати доступ СММ ОБСЄ до окупованого Криму та Севастополя, а також до затриманих окупантами українців.

 

За словами першого віце-спікера Ради Ірини Геращенко, «зараз наші консули б'ються за допуск до Панова», мешканця Запорізької області.

 

Нагадаємо, російська ФСБ звинувачує громадянина України Євгена Панова у диверсійній і терористичній діяльності.