Євгена Панова арештували в Криму та збираються доставити в Краснодар

20:43, 11.08.2016
Євгена Панова арештували в Криму та збираються доставити в Краснодар

Євгена Панова, якого російські спецслужби затримали вчора за звинуваченням в організації терактів на території окупованого Криму, вже встигли судити та арештувати на два місяці. Про це повідомляє ТАСС.
 
Київський районний суд Сімферополя повністю задовільнив клопотання Федеральної служби безпеки Росії та заарештував жителя Запорізької області України Євгенія Панова на два місяці. Засідання суду проходило в закритому режимі.
 
Нагадаємо, 10 серпня ФСБ звинуватила Міноборони України в підготовці теракту в Криму і загибелі двох російських військових. У російському відомстві заявили про ліквідацію "агентурної мережі" українських розвідників і затримання сімох осіб.
 
Одного з затриманих - 39-річного жителя Енергодара Запорізької області Євгена Панова, ФСБ називає організатором диверсії, співробітником ГУР Міноборони
 
Рідні та друзів повідомили, що Панов з 8 серпня не виходив на зв'язок з рідними, з їх слів слідчі завели справу про викрадення Панова. Також повідомлялося, що разом з Пановим зникли двоє його однополчан.
 
Євген Панов раніше працював водієм на Запорізькій АЕС. Після вторгнення Росії на територію Донбасу служив у окремому мотопіхотному 37 батальйоні Збройних сил України. У серпні минулого року він був демобілізований. В даний момент - активіст "Самооборони" і член міськвиконкому.
 
За словами представниці Кримського польового правозахисного центру Олександри Кріленкової, Євгена Панова повинні доставити в єдиний військовий суд Південного федерального округу Росії у Краснодарі, а там до нього зможе потрапити Генеральний консул України. За її словами, за російським законодавством Панову може загрожувати від 5 до 25 років позбавлення волі.
 
Київ на найвищому рівні назвав заяви про диверсії на території Криму провокацією, фантазіями і приводом для погроз. "Саме Росія вже давно щедро фінансує і активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики", - заявив Президент України Петро Порошенко.
 
Президент РФ Володимир Путін звинуватив українську владу до переходу до терору замість вирішення конфліктних питань за столом переговорів. Він заявив, що зустрічі в "нормандському форматі" (Росія, Німеччина, Франція, Україна) навряд чи матимуть сенс, поки "Київ не відмовиться від терору і провокацій".
 
У Державному департаменті США заявили, що заяви Росії про нібито підготовку терактів в Криму не повинні відволікати від реальної проблеми, яку створила Росія в Україні.
 
Петро Порошенко доручив міністерству закордонних справ ініціювати розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом, а також президентом Європейської Ради Дональдом Туском і віце-президентом США Джо Байденом.