Проти Шепелєва відкрито справу за державну зраду

18:06, 10.08.2016
Головна військова прокуратура Генпрокуратури України відкрила стосовно колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва кримінальне провадження за статтею "державна зрада". Про це повідомив заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос на своїй сторінці в Facebook.
 
"Про державну зраду. Крім організації скоєння особливо тяжких злочинів проти особистості - замовного вбивства, колишній нардеп від БЮТ і Партії регіонів Олександр Шепелєв, як останній яничар, відправився служити ФСБ Росії", - зазначив він.
 
Як повідомив головний військовий прокурор, слідчі отримали документи та докази, які засвідчують факти державної зради. 
 
На своїй сторінці в Facebook він розмістив фотокопію першої сторінки пояснювальної записки Шепелєва на ім'я директора ФСБ РФ. У ній йдеться про завершення спецоперації із затримання певної особи "Ільіна", в якій він брав безпосередню участь разом з двома оперативниками - співробітниками спецслужби Росії.
 
Крім того, головний військовий прокурор оприлюднив витяг з ЕРДР у справі щодо Шепелєва. У документі сказано, що громадянин України, екс-депутат Шепелєв з 2014 року по теперішній час "вчиняє дії на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України шляхом надання іноземній державі - Російська Федерація, та іноземній організації - ФСБ РФ, і представникам цієї організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти Украіни".
 
"Такі "шепелєви" у нас ще є в чинній Верховній Раді. Не сумніваюся. Ми вже йдемо по їх феесбешним слідам", - попередив Матіос.
 
Нагадаємо, Шепелєва 27 грудня 2012 року було оголошено в міжнародний розшук.
 
5 липня 2013 року був затриманий в Угорщині, і за результатами проведення процедури екстрадиції 26 березня 2014 року його доставили в Україну.
 
Проте 6 липня 2014 року Шепелєв втік з-під варти. У той же день повторно оголосили в міжнародний розшук, і судом було обрано щодо нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
 
Працівники правоохоронних органів РФ 19 березня 2015 року затримали Шепелєва на території Московської області. На підставі клопотання Генеральної прокуратури України компетентні органи РФ в березні 2015 року почали екстрадиційну перевірку видачі Шепелєва українській стороні.
 
Однак в липні цього року Генпрокуратура РФ відмовила у видачі Шепелєва Україні. У Генпрокуратурі України пояснили відмову співпрацею колишнього депутата з ФСБ РФ.
 
Екс-глава Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький заявив, що Шепелєв вийшов на свободу з російського СІЗО, давши хабар.
 
Раніше з'явилася інформація, що Шепелєв в Росії дав свідчення проти Юліі Тимошенко.  
 
За даними ГПУ, Шепелев підозрюється в скоєнні організації умисного вбивства і замаху на умисне вбивство двох або більше осіб, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб; в організації заволодіння транспортним засобом; в організації розкрадання державних коштів ПАТ "Родовід Банк", їх легалізації та у службовому підробленні.