Суд над екс-бійцями "Торнадо" перенесли через неявку адвоката

14:02, 09.08.2016
Суд над екс-командиром та 11 колишніми бійцями батальйону Міністерства внутрішній справ "Торнадо", яким інкримінують тяжкі та особливо тяжкі злочини під час проведення антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях, знову перенесли - на 16 серпня на 11:30. Про це повідомив адвокат Володимир Якимов.
 
"Не відбулося судове засідання тому, що в іншому кримінальному процесі задіяний один з адвокатів захисту", - сказав він. За словами Якимова, цей адвокат є захисником одного з підозрюваних у справі депутата Верховної Ради Олександра Онищенка.
 
Крім того, адвокат підкреслив, що у вівторок до його підзахисним співробітники поліції застосовували тортури. Зокрема екс-бійців "Торнадо" били палицею по потилиці, роздягали, а також тривалий час змушували тримати руки в наручниках за спиною. Якимов зазначив, що одному з обвинувачених Миколі Цукуров викликали "швидку".
 
Нагадаємо, що справу над екс"торнадівцями" мали розглядати сьогодні в Оболонському райсуді Києва об 11:30. Ради неї було скасовано розгляду усіх інших справ черед повідомлення про "можливе блокування роботи суду та для забезпечення безпеки відвідувачів і учасників процесів".
 
Ще до призначеного часу засідання будівлю суду оточили по всьому периметру кілька сотень представників правоохоронних органів - Національної гвардії і Національної поліції. Більшість з них повністю екіпіровані: в касках, бронежилетах і з кийками. Пройти через оточення після пред'явлення документів могли тільки учасники судового процесу та жителі довколишніх будинків. Підходи до суду перегородили поліцейські автобуси і п'ять автозаків. А поряд - чергували машина швидкої допомоги і пожежників.
 
Кілька десятків людей у ​​камуфляжній формі з національними прапорами прийшли на підтримку бійців Торнадо.
 
Екс-командира та 11 колишніх бійців батальйону "Торнадо" звинувачуються в створенні злочинного угруповання та здійсненні у період з грудня 2014 до червня 2015 року тяжких злочинів в зоні проведення АТО на Донбасі.
 
14 липня колишній міліціонер спецроти "Торнадо" отримав 6 років за зґвалтування. У червні 2015 року він катував, а потім, погрожуючи гранатою, згвалтував жительку Луганщини.
 
5 серпня Генпрокуратура оприлюднила відео свідчень свідків у справі про злочини екс-торанідвців під час закритого судового засідання.
 
2 серпня під час судового засідання ряд свідків звинуватили підсудних в тортурах, грабежах, зґвалтуваннях і примус до зґвалтування.
 
Напередодні, представники добровольчих батальйонів заблокували виходи з будівлі Оболонського районного суду. Кілька десятків людей з символікою роти "Торнадо", а також батальйонів "Айдар" та "Донбас" вимагали, щоб справа "торнадовців" розглядалася швидше, і щоб суд проходив не в закритому, а у відкритому режимі.