Матіос надасть докази, які "нівелюють" вимоги Росії щодо "кредиту Януковича"

20:06, 06.08.2016
Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос пообіцяв надати Міністерству фінансів матеріали щодо російського кредиту Україні в три мільярди доларів, які "нівелюють всі аргументи" Росії в Лондонському суді. Про це він розповів у інтервєю виданню "Букви".
  
"Не хочу забігати вперед, але анонсую, що буквально найближчим часом ми офіційно передамо матеріали Міністерству фінансів України, яке веде в Лондонському суді судовий розгляд претензій Російської Федерації до нашої країни щодо повернення так званого тримільярдного стабілізаційного кредиту, який був виданий за клопотанням екс-президента Януковича в період Майдану. Ці матеріали перевернуть догори ногами і нівелюють всі аргументи РФ", - заявив він.
  
Головний військовий прокурор зазначив, що Генпрокуратура провела ряд експертиз, які до сих пір не призначалися і очікують результатів.
 
"Тепер вони фактично на завершальній стадії (ми їх зробили більш ніж за півтора місяця), де сума збитків з алгоритмом, механізмом, процедурами грабежу держави доведена процесуальним шляхом. І суми цих збитків, за попередніми висновками, будуть обчислюватися, як би це не було смішно і абсурдно стверджувати, далеко за 100 мільярдів гривень", - розповів він.
 
За словами Матіоса, "саме владою і оточенням колишнього президента було розграбовано 70% того, чим володіла і що накопичувала України".
  
Також прокуратура, за його словами, розслідувала "унікально прості схеми пограбування нас усіх, із залученням всіх інструментів державної влади", з залученням в злочинну організацію, в тому числі і "страхом і підкупом" чиновників і правоохоронців і навіть прокурорів. "Все прізвища ми озвучимо", - пообіцяв Матіос.
 
Наразі складається основна підозра відповідно до ст. 255 КК України (створення злочинної організації) з обов'язковим інтегруванням статті 111 Кодексу (вчинення державної зради з боку вищого керівництва держави з метою нанесення збитку обороноздатності, інформаційної, економічної безпеки, які віднесені до основних принципів державності).
 
"Там буде чітко встановлено мотив і докази, що ця зрада значної кількості представників держави почалася з моменту підписання так званих Харківських угод про продовження термінів перебування Чорноморського флоту РФ в Криму на користь нашого "північного сусіда" і до моменту втечі екс-президента в лютому 2014 року", - підкреслив Матіос.
  
Головний військовий прокурор додав, що робота може бути закінчена вже у серпні.
 
Нагадаємо, Україна 27 травня 2016 року подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, з яким компанія The Law Debenture Trust Corporation Plc - довірчий керуючий (трасті) РФ, звернулася проти України в лютому 2016 року.
  
Україна в запереченнях вказує, що договір про запозичення, укладений в грудні 2013 року, є недійсним через ряд причин. Серед них - порушення внутрішнього законодавства і встановлених українськими нормативними актами процедур при випуску єврооблігацій на три мільярди доларів, які в подальшому були викуплені Росією на кошти Фонду національного добробуту (ФНБ). Ще одна причина - тиск з боку Росії протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
 
В запереченні також наводяться докази військового вторгнення Росії на територію Криму та його незаконна анексія.
 
Міністр фінансів України Олександр Данилюк прогнозує, що розгляду у Високому суді Англії за позовом Росії до України в зв'язку з дефолтом за випущеними в кінці 2013 року дворічним єврооблігаціями на три мльярди доларів можуть зайняти до двох років.