Генпрокуратура просить Ізраїль екстрадиювати Едуарда Ставицького

18:05, 03.08.2016
Генпрокуратура просить Ізраїль екстрадиювати Едуарда Ставицького

Генеральна прокуратура України скерувала запит до Ізраїлю щодо видачі екс-міністра енергетики і вугільної промисловості часів Віктора Януковича Едуарда Ставицького, якого підозрюють в розтраті державної власності.

 

Про це повідомив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури  Сергій Горбатюк у коментарях ЗМІ у середу.

 

За словами пана Горбатюка, запит в рамках досудового слідства на екстрадицію Ставицького направлено до Ізраїлю у середині липня.

 

За словами Горбатюка, правоохоронні органи Ізраїлю запит отримали, жодної відповіді поки немає.

 

«Немає чітких термінів, це залежить від доброї волі тієї країни, яка отримує запит. У більшості країн не прописані ці терміни. Наприклад, у нашому законодавстві прописано, ми самі взяли зобов’язання, що клопотання про міжнародну правову допомогу зарубіжних країн має виконуватися впродовж одного місяця. У більшості інших країн такого терміну немає» – сказав Горбатюк.

 

І додав, що процедура екстрадиції може тривати від декількох місяців до кількох років.

 

Зазначимо, що зараз Едард Ставицький проживає в Ізраїлі під ім'ям Натан Розенберг.

 

24 березня 2014 року Генпрокуратура оголосила Ставицького в розшук, стосовно екс-міністра внкримінували було розпочато кримінальне провадження за ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

 

5 квітня 2016 року Ставицький був оголошений в розшук Інтерполом.

 

2 серпня 2016 року Едуард Ставицький в Ізраїлі дав інтерв'ю українським журналістам.

 

Зокрема, Ставицький розповів, де зараз живуть міністри часів Януковича. А також стверджує, що обшуки, які слідчі провели весною 2014 року нібито в його приміщеннях і офісах, насправді належать не йому, а фірмі, яка їх викупила.

 

Тоді слідчі вилучили 42 кг золота, понад 4 млн. доларів, колекцію наручних годинників світових брендів.

 

«Частина дорогоцінностей і годинникам належала моїм рідним. Батько, брат, дружина займалися рієлтерським бізнесом», - виправдовується Ставицький. І пояснює щодо колекції годинників, що «хтось нецкі збирає, а хтось картини...»

 

Пан Ставицький також повідомив, що в Ізраїлі він займається бізнесом, пов’язаним із виробництвом альтернативного палива. Але не говорить хто саме інвестує в ці проекти.