Тандит анонсував "сюрприз" у процесі звільнення полонених на Донбасі

09:15, 03.08.2016
Радник глави Служби безпеки України Юрій Тандит анонсував "сюрприз для багатьох" в процесі звільнення полонених на Донбасі та підкреслив, що українська сторона готова до компромісів. Про це він заявив в ефірі 5-го каналу.
 
"Ми готуємося до певних процесів, я не можу все говорити, але повірте - це буде сюрприз для багатьох", - зазначив Тандит.
 
Він підкреслив, що українська сторона готова йти на компроміси в цьому питанні. "Ми готові до компромісів і ми зробимо все, щоб звільнити, я не просто так кажу, адже є план, конкретний план", - підкреслив радник глави СБУ.
 
Тандит повідомив, що в списку, який сепаратисти передали для обміну полоненими, понад 40 осіб, які ніколи не скоювали злочинів в зоні АТО. Серед них - злісний неплатник аліментів, "злодій в законі", людина, яка скоїла злочин на дорозі. "Більше того, там, наприклад, люди, які ніколи не були під слідством, але просто не хочуть туди їхати, а їх просто звідти викликають. А є близько ста осіб з прізвиськами, з незрозумілими іменами, яких ми не можемо навіть визначити", - додав Тандит.
 
Він підкреслив, що коли вперше прозвучала формула звільнення 25 наших заручників, то сторони фактично домовилися про формулу 25 на 36, потім умови були змінені. "В цьому брали участь представники так званої "ДНР/ЛНР" і представники Росії в присутності представників ОБСЄ. Була укладена формула 25 на 50, ми сказали, що ми готові і на ці компроміси", - пояснив радник глави СБУ. 15 липня омбудсмен "ДНР" Дар'я Морозова заявила про те, що вони готові до звільнення за принципом "всіх на всіх".
 
Юрій Тандит нагадав, що в 2015 році, коли вперше мова зайшла про формулу "всіх на всіх", українська сторона передала туди 222 людини, і отримала 150 осіб. В минулому році Києву був переданий список з 1102 особи, з них понад 330 осіб, за даними СБУ, взагалі не значаться в списках затриманих.
 
За словами Тандита, українська сторона ніколи не брала гроші за звільнення заручників.
 
Також Тандит підкреслив, що головним переговірником з української сторони є президент Петро Порошенко. "Якщо говорити про роль Віктора Медведчука, можу сказати, що, з огляду на його певні відносини, зв'язки з лідером сусідньої держави, звичайно ж, ми сподіваємося, що це допоможе нам. Але скажу так: для звільнення заручників всі засоби хороші, головне - пам'ятати, що ми громадяни України, ми повинні залишатися патріотами ", - також заявив тандем.
 
У полоні на Донбасі залишається 109 українців, але процес обміну заблокований представниками "ДНР/ЛНР".