Україна визнала візит французьких депутатів до Криму незаконним

12:03, 01.08.2016
Україна визнала візит французьких депутатів до Криму незаконним

Делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) висловила обурення в зв'язку з черговим візитом до Криму групи французьких депутатів на чолі з делегатом ПАРЄ Тьєррі Маріані. Про це повідомив голова постійної делегації України в ПАРЄ, депутат Володимир Ар'єв.
 
"Від імені всієї української делегації заявляю, що ми обурені зухвалим ігноруванням українського і міжнародного законодавства, в чому Маріані проявив себе як рецидивіст", - йдеться в заяві української делегації на ім'я президента ПАРЄ Педро Аграмунт, текст якого оприлюднив Ар'єв на своїй сторінці в Facebook.
 
Ар'єв також різко відреагував на фото французів на тлі встановленого в окупованому Криму пам'ятника так званим "зеленим чоловічкам" . "Фото з пам'ятником так званим "зеленим чоловічкам" лише доводить свідоме вираження французькими політиками неповаги до територіальної цілісності України", - наголошується в документі.
 
Політик підкреслив, що України не терпітиме неповагу до держав-членів Ради Європи і нагадала, що ПАРЄ досі встановила правила, які б регламентували повагу до міжнародного та національного законодавства з боку делегатів Асамблеї після аналогічного візиту в Крим рік тому трьох представників Франції в ПАРЄ. "Разом з висловлюванням деякими делегатами ПАРЄ готовності прийняти делегацію РФ без дозволених правилами ПАРЄ обмежень по невідповідності РФ стандартам Ради Європи, це все разом підриває довіру до самої Асамблеї, як органу, який стоїть на сторожі демократії, прав людини і верховенства права", - йдеться в документі.
 
Ар'єв також закликав Аграмунт ознайомити Бюро ПАРЄ з цією заявою.
 
Нагадаємо, 29 липня в Криму прибули 11 французьких парламентаріїв на чолі з депутатом нацзборів Маріані.
 
Під час візиту Маріані заявив, що через рік, після виборів в ряді європейських країн і США, Захід визнає анексію Криму і зніме антиросійські санкції.
 
Крім того, французький депутат виступив з різкою критикою з приводу антиросійських санкцій і додав, що вони повинні бути скасовані якнайскоріше.
 
Поїздка викликала несхвальну реакцію в МЗС України та МЗС Франції. У Франції назвали поїздку "протизаконною ініціативою", яка не має "нічого спільного з позицією МЗС Франції, Євросоюзу та усього міжнародного співтовариства". СБУ заборонила в’їзд в Україну всім французьким депутатам - учасника делегації.
 
Рік тому група французьких депутатів, більшість з яких - від партії екс-президента Франції Ніколя Саркозі "Республіканці", на чолі з Тьєррі Маріані побувала за візитом у анексованому Криму.