Суд Москви посадив терористів ЛНР на 8 років за вимагання

07:53, 01.08.2016
Басманський суд Москви виніс вирок колишнім бойовикам терористичного луганського угруповання "Бетмен" Олександру Сонцеву (Механік) і Єгору Юлдашеву, а також їх спільниці - співробітниці тюменського філії банку "Югра" Ользі Бєлобородовій за вимагання 300 мільйонів рублів у керівництва банку "Югра". Терористи отримали по вісім років позбавлення волі, а їхні спільниця - чотири роки. Про це повідомляє "КоммерсантЪ".
 
 
Сонцев і Юлдашев погрожували керівництву банку "Югра" розголосити конфіденційні відомості про клієнтів банку, які їм надала Бєлобородова, а гроші віддати нібито на відновлення "зруйнованого народного господарства самопроголошеної ЛНР".
 
У березні 2015 року молодий чоловік, особу якого не встановили, вручив охоронцеві московського офісу банку "Югра" конверт з копіями фінансових документів - даними про рахунки декількох клієнтів "Югри", рух коштів по них тощо.
 
Також у конверті був анонімний лист, в якому банкіру пропонувалося протягом 30 хвилин зателефонувати за вказаним номером, щоб вирішити "питання придбання всього пакету документів". Якщо вимога не буде виконана - злочинці обіцяли оприлюднити дані клієнтів банку в інтернеті та у "впливових" газетах.
 
У ході розслідування, яке провела служба безпеки банку, з'ясували особу в банку, яка допомогла шантажистам отримати відомості про клієнтів банку.
 
Поліцейські з'ясували, що Бєлобородова передавала дані своєму співмешканцю - колишньому співробітнику міліції Олександру Солнцеву з кримінальним минулим. В 2012 році екс-оперативник проходив в Сургуті у справі про крадіжку будівельної техніки. А в 2014 році, коли на сході України почався збройний конфлікт, Солнцев під позивним "Механік" воював на стороні бойовиків - у складі бойовиків групи швидкого реагування "Бетмен", яку очолив капітан української міліції Олександр Бєднов, відомий як "Омега". Відомо, що Механік під час бойових дій виконував безпосередьо накази Омеги. 
 
Після загибелі 1 січня 2015 року Бєднова, його кримінальних соратників переслідують за звинуваченнями у викраданні і тортурах місцевих жителів, вимаганнях та розбої. Ополченець Солнцев втік до Москви.
 
Інший засуджений екс-бойовик також відомий поліції. Влітку 2014 року Юлдашева затримали за підозрою у вимаганні 700 тисяч рублів у підприємця в Рославльском районі Смоленської області. Справа до суду не дійшла через недостатню кількість доказів.
 
Трьох зловмисників затримали влітку 2015 року. Фігуранти справи провини не визнали. І під час слідства, і в суді вони наполягали на тому, що діяли не за власної користі і гроші відшантажу збирались відправити до Луганська.
 
Нагадаємо, днями Сєвєродонецький міський суд взяв під варту громадянина Росії, який діяв у складі диверсійно-розвідувальної групи "Бетмен" на стороні "ЛНР" на посаді коменданта окремої мотострілкової бригади терористичної організації так званої "ЛНР". Його затримали під час бойового зіткнення військовослужбовці ЗСУ. Злочинця обвинувачують у тероризмі за ч. 1 ст.258-3 КК України. Росіянину загрожує від 8 до 15 років тюремного ув'язнення.