Росія заблокувала заяву України щодо Криму в ООН

08:13, 29.07.2016
Росія заблокувала заяву України щодо Криму в ООН

Росія заблокувала проект заяви України для преси у Раді безпеки ООН, яка стосується рішення президента РФ Володимира Путіна включити анексований Крим до Південного федерального округу РФ. Про це повідомила українська місія при ООН на своїй сторінці у Twitter.
 
"Росія заблокувала український проект заяви Ради Безпеки ООН для преси щодо Криму. Жалюгідна спроба заперечувати незаперечне", - так прокоментувала місія України при ООН у Twitter.
 
Прийняття документу проходило за так званою процедурою "непорушення тиші": країна проект заяви для преси іншим членам РБ ООН, і, якщо до певного часу інші не висловлюють заперечень, то документ вважається прийнятим. Росія - єдина, хто заблокував проект заяви України.
 
Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко повідомив, що "довів генсеку ООН обурення рішенням Путіна стосовно підпорядкування Криму". У своєму виступі перед пресою він наголосив, що Крим є територією України, а рішення Росії про його приєднання до ПФО порушує резолюцію Генеральної асамблеї ООН про територіальну цілісність України. На своїй сторінці у Twitter він назвав указ Путіна "таким ж нікчемним, як попередні".
 
Нагадаємо, Володимир Путін об'єднав Південний та Кримський федеральні округи в один Південний федеральний округ. Як зазначається у указі, це зроблено "з метою підвищення ефективної діяльності федеральних округів". До округу, окрім анексованого Криму та Севастополя, входять республіки Адигея, Калмикія, Краснодарський край, Астраханська область, Волгоградська область, Ростовська область з центром у Ростові-на-Дону.
 
МЗС України надіслало російській сторону ноту. У своїй заяві дипломати назвали це рішення "нікчемним і таким, що не створює жодних правових наслідків, не впливає на статус Автономної республіки Крим та міста Севастополь і міжнародно визнаних кордонів України".
 
Росія анексувала Крим на початку 2014 року і назвала це "поверненням Криму".