Україна може не віддати Росії "борг Януковича"

07:41, 27.07.2016
Україна може не віддати Росії "борг Януковича"

Офіційний Київ не бачить причин для повернення Росії боргу в три мільярди доларів, які були отримані країною в період президентства Віктора Януковича. Про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк.
 
"Не бачу ніяких причин, чому Україна повинна повертати ці три мільярди доларів. Це був політичний кредит, який нас примусили взяти. Наша позиція полягає в тому, що ми не повинні повертати ці гроші. Тим більше ми нічого не винні Росії після подій в Криму і в Донбасі", - зазначив міністр.
 
Міністр додав, що таку позицію українська сторона буде відстоювати в ході суперечки з Росією в Лондонському суді.
 
За словами Олександра Данилюка, ці кошти в той час могли піти на різні виплати в країні.
 
Нагадаємо, у грудні 2013 року екс-президент України Віктор Янукович домовився з РФ про 15 млрд доларів кредиту. Українські євробонди (під 5% річних) на цю суму мав викупити Фонд національного добробуту РФ.
 
Тодішні українські влада встигла отримати з цієї суми три мільярди доларів.
 
Термін по виплаті отриманої суми закінчувався в грудні 2015 року.
 
Наприкінці 2015 року, в рамках зобов'язань, взятих на себе перед МВФ, Україна домовилася з усіма своїми кредиторами про реструктуризацію боргу - частина боргу була списана, виплати по залишку відстрочені на чотири роки. 
 
РФ відмовилася і запропонувала свій варіант реструктуризації: рівномірний повернення боргу протягом трьох років з 2017 по 2019 роки. При цьому західні країни повинні були виступити гарантами цих виплат. В українському Мінфіні заявили, що не можуть прийняти таку пропозицію, оскільки згідно з програмою співпраці з МВФ, реструктуризація боргу для всіх кредиторів повинна відбуватися за однією схемою.
 
18 грудня 2015 року Україна оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед РФ, включаючи борг, взятий урядом Януковича-Азарова в 2013 році.
 
У лютому РФ подала до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості з України по так званому "кредиту Януковича", оскільки Київ не готовий вести переговори в дусі "доброї волі". У Мінфіні України, в свою чергу, заявили, що країна має намір і повністю готова рішуче відстоювати свої інтереси з питання даних єврооблігацій в англійському суді.
 
30 травня 2016 року Голосіївський районний суд Києва наклав арешт на кошти в сумі 3 мільярди доларів так званого "боргу Януковича".