Учасники хресної ходи не хочуть в’їжджати до Києва на автобусах Авакова (фото)

16:57, 26.07.2016
Учасники хресної ходи не хочуть в’їжджати до Києва на автобусах Авакова (фото)

Сили Нацполіції і Нацгвардії заради безпеки заблокували прохід хресної ходи вулицями Києва. Адже вранці у віторок правоохоронці виявили муляжі мін і реальні бойові закладки з гранатами на на узбіччях доріг, якими пролягає маршрут  хресного ходу в Києво-Святошинському районі. Утім, хрестоходці відмовляються пересідати на автобуси і у разі блокування дороги, просто обходять її по зустрічній смузі.  

 

Як повідомив глава МВС Арсен Аваков у віторок по обіді, відповідне рішення прийняте у зв’язку із отриманою інформацією щодо можливих терористичних загроз та провокацій навколо хресної ходи УПЦ (МП).

 

«Сьогодні у нас не залишається сумнівів щодо реальності погроз та провокацій. У цій ситуації я, як міністр внутрішніх справ, не керуюсь категоріями релігійних ритуалів, а керуюсь категоріями пріоритету громадської безпеки. Безпека громадян – вище релігійних ритуалів», – зауважив глава МВС.

 

За словами Арсена Авакова, саме тому він «дав вказівки втрутитися в порядок анонсованої організаторами ходи по місту Києву».

 

 

Народний депутат, відомий лікар Ольга Богомолець у Facebookгаряче підтримала це рішення міністра Авакова.

 

«Арсене Борисовичу, думаю, що начальник медслужби з яким ми координуємо діяльність Військово-цивільного медичного штабу, вам доповів, що на Володимирській гірці і в Лаврі дуже складно забезпечити шляхи медичної евакуації при великих скупченнях людей! Тому оперативні сортувальні медичні майданчики ми розташували там, але забезпечити своєчасну евакуацію з цих локацій буде не можливо - відсутні шляхі евакуації!», - пише пані Богомолець.

 

 

Голова Нацполіції Хатія Деканоідзе одразу почала виконувати вказівку глави МВС і особисто прибула в село Мила на Житомирській трасі, де зараз перебувають хрестоходці з Почаївської колони.

 

Як повідомила журналіст Анастасія Магазова на своїй сторінці у Facebook, Хатія Деканоїдзе запропонувала хрестоходцям із західної колони їхати в Київ автобусами. Але учасники ходи відмовляються і наполягають на бажанні йти пішки.

 

За словами Магазової, один зі священиків дорікнув пані Деканоідзе, що поліція захищає учасників гей-парадів, дозволяє піші ходи націоналістів з ОУН, але не православних.

 

 

Пізніше хрестоходців намагався переконати скористатися автобусами народний депутат, радник глави МВС Антон Геращенко, який спілкувався з учасниками ходи без преси.

 

Утім, врешті-решт хрестоходці просто обійшли автобуси, якими було заблоковано шлях до Києва і вийшли на зустрічну смугу. Рух транспорту в бік Житомира було призупинено поліцією.

 

 

Депутат Антон Геращенко супроводжує хресну ходу із кимось розмовляючи по телефону. 

 

Правоохоронці виділили для руху колони одну зі смуг для заїзду до Києва на Житомирській трасі. Колона відокремлена від проїжджаючих машин вільної смугою і обмежувальним тросом.

 

Нагадаємо, що у Києві під час «хресної ходи» безпеку забезпечуватимуть близько 4,5 тисяч поліцейських. Вірян пропускатимуть через металошукачі. Щоб уникнути провокацій, з-під Києва їх планують привезти до центру столиці на автобусах.

 

25 липня у Борисполі східну колону хрестоходців зі Святогірська не пустили в місто і закидали їх яйцями. Поліція повела східну колону в обхід Борисполя, в напрямку Броварів.