Історик Орест Субтельний помер у Торонто

11:50, 26.07.2016
Історик Орест Субтельний помер у Торонто

У канадському місті Торонто 24 липня у віці 75 років пішов із життя український історик Орест Субтельний.

 

Про цеповідомляє нститут українських досліджень Гарвардського університету.

 

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття рідним та близьким історика Ореста Субтельного.

 

«Прийміть мої щирі співчуття у зв’язку з непоправною втратою – смертю Ореста Субтельного – Людини, яка зробила неоціненний внесок у віднайдення історії Української держави. Великий вчений написав свою працю «Україна: історія»саме тоді, коли вона була найбільш потрібна", - заявив Порошенко.

 

Він зазначив, що «схиляє голову в глибокій скорботі і сумує разом з рідними і близькими померлого».

 

Орест Субтельний народився 7 травня 1941 року в окупованому на той час нацистами польському Кракові.

 

«Навчаючись в аспірантурі Гарвардського університету, Субтельний був серед першої когорти аспірантів Інституту українських досліджень. Він був першим, хто здобув докторський ступінь у новосформованій Програмі українських студій, написавши дисертацію на тему «Вимушені союзники: Пилип Орлик та його відносини з Кримським ханством і Османською імперією. 1708–1742». Відтоді він написав шість книжок зі східноєвропейської та української історії, поряд із безліччю статей і окремих глав книжок», – ідеться в повідомленні.

 

Найбільше визнання Субтельному принесла праця «Україна: Історія», вперше опублікована у 1988 році видавництвом Торонтського університету. Вона мала значний вплив на формування світогляду українців, які здобували незалежність і закладали основи новітньої української держави, що постала наприкінці ХХ століття.

 

Доктор філософії та історії Орест Субтельний понад 30 років був професором кафедр історії та політичних наук у Йоркському університеті в Канаді.

 

Панахида за професором Субтельним відбудеться у четвер, він буде похований у п’ятницю у Торонто.