Стрілянина в Мюнхені: 10 вбитих і 16 поранених

23:30, 22.07.2016
Стрілянина в Мюнхені: 10 вбитих і 16 поранених

10 людей загинули, сред якихі сам нападник, і 16 пораненинх під час стрілянини в торговому центрі Olympia-Einkaufszentrum в Мюнхені. .

Про наслідки стлінинини повідомила у твіттері поліція Мюнхені.

Серед вбитих — 15-річна дівчина. Багато людей серйозно поранені, 16 осіб, серед яких є діти, з важкими пораненнями доставлені до лікарні. Троє поранених у критичному стані, передає поліція.

Перший сигнал про стрілянину надійшов правоохоронцям близько 18:00 за місцевим часом (19:00 за київським часом). 

Відразу після стрілянини в Мюнхені поліція передавала, що розшукує трьох невідомих з рушницями. Свідчки наче бачили, як вони зчинили стрілянину у фаст-фуді McDonalds, розташованому в торговельному центрі "Олімпія", найбільшому в Мюнхені. Потім продовжили стріляти надворі. 

Згодом поліція Баварії повідомила, що стрілянина велася в трьох місцях: торговому центрі Olympia-Einkaufszentrum і на вулицях Ханауерштрассе і Рісштрассе. Та ця інформація не підтвердилася.

Однак до ранку з'ясувалося, що "на значаній швидкості" з місця події тікали люди. А  вогонь відкрив 18-річний хлопець, який потім наклав на себе руки. Його тіло знайшли за кілометр від стрілянини. Він мав подвійне німецько-іранське громадянство і жив у Мюнхені. Мотив його вчинку невідомий.

Як розповів на прес-конференції начальник мюнхенської поліції Губерт Андре, підозрюваний не був відомий правоохоронцям і в них немає даних про його зв'язки з терористичними угрупованнями, однак слідство триває. "Мотив чи пояснення цього злочину абсолютно невідомі", - додав він.

 

Мюнхен з вечора до ранку був перекритий, станом на 01.10 громадський транспорт не їздив. Над містом літали гелікоптери. 

У Мюнхені стрілянину не пов'язували з терактом ісламістів. Глава відомства канцлера Німеччини Ангели Меркель Петер Альтмайер заявив, що поки слідство не може з точністю назвати стрілянину в Мюнхені  терористичним актом. При цьому, за його словами, в даний час поліція не виключає жодної версії події. 

«Уряд надає силам безпеки всі необхідні ресурси для розслідування стрілянини», - цитує Reuters представника німецького канцлера.

Поліція проводить масштабну спецоперацію з пошуку терористів. Всіх людей з торгового центру вивели з піднятими руками. 

Уже ввечері за повідомленням сайту Bild, один з нападників вчинив самогубство - вистрілив собі в голову, проте ці дані поліція не підтверджувала  до ранку.

Правоохоронці закликали людей не виходити на вулиці. Ніяких фото і відео просять не постити у соцмережах.

До ЗМІ потрапила аматорська зйомка, на якій видно одного зі стрільців. Видно як чоловік у темних шортах та футболці виходить з дверей ресторану McDonalds та починає стріляти з пістолета, який він тримає обома руками. Чути 16 пострілів.

На вигляд чоловік більше схожий на білого європейця, аніж на араба чи вихідця з Африки.

На іншому аматорському відеоролику, чути суперечку одного з нападників і чоловіка, який його знімає з балкону. Нападник вигукує фрази "а тепер я мав купити зброю, щоб вас застрелити", "чортові турки" (в оригіналі грубіше), "я німець".

 

Можна також розібрати його слова про те, що він виріс на соціальних виплатах та слова про ставлення. Не зрозуміло, що конкретно він мав на увазі — якусь зневагу чи брак медичного догляду (в оригіналі Behandlung, що може означати і медичне забезпечення, і людське ставлення).

 

Діалог на записі розібрати важко, бо інколи обидва чоловіки говорять одночасно. Втім, журналіст газети Bild Юліан Рьопке вважає, що фразу "чортові турки" кричав саме стрілець, а не свідки.

 

 

Через слова "я німець", які вигукує стрілець з пістотетом людям, які його знімають, з'явилась теорія про те, що напад міг бути акцією ультра-правих радикалів. Адже 22 липня — це п'ята річниця жахливого теракту, вчиненого Андерсом Брейвіком, який убив 77 людей та поранив 319. Його вважають своїм кумиром ультра-праві Європи та США, нагадує агентство Reuters.

 

Поруч із торговим центром було кілька українців, які мимоволі стали свідками стрілянини в Мюнхені. Українка Ольга Вербкіна разом із мамою йшли в магазин за продуктами, коли почалася стрілянина.

Жінки сховалися в магазині, в 200 метрах від торгового центру «Олімпія». Охорона і поліція заблокували двері. «Громадське радіо» публікує розповідь очевидиці:

«Поки нічого толком не знаємо. Люди в паніці, плачуть, дітей дуже багато. Ми всі чекаємо, поки будуть випускати, але поки не відомо. Продавці добре ставляться, дали стільці, дали їсти, пити, дітям дали булочки. Але поки ніхто нічого не знає.

 

Стрілянина була поряд, метрів двісті, напевно. Всі забігли в магазин, магазин заблокував двері. Сидимо вже години дві, напевно. Магазин закрили, всім сказали назад відійти.

 

Паніка велика, багато дітей, діти плачуть. Поліція задіяна по всьому Мюнхену, я розумію. Злочинця ще не зловили. Поки поліція не сказала, що нас можна випускати, нас не випустять».

 

Тим часом австрійська поліція направляється на допомогу німецьким колегам.

Евакуйовано центральний вокзал у Мюнхені. Рух поїздів повністю зупинено. Закрито всі транспортні коридори, що ведуть через місто. Мюнхенський аеропорт продовжує роботу в звичайному режимі.

За допомогою спеціальної системи оповіщення Katwarn городяни отримали на смартфони повідомлення з проханням не залишати свої будинки. Багато жителів Мюнхена пропонують нічліг співгромадянам, які застрягли в центрі міста через спецоперацію і не можуть потрапити до себе додому.

Консульство України у Німеччині повідомило, що серед загиблих українців немає. Інформація перевіряється.

 

"Радимо не виходити на вулицю без зайвої потреби, мати з собою телефон", - дав поради українцям, які зараз в Мюнхені, Вадим Костюк, генеральний консул України у місті.