"ДНР" вирішила забрати завод у «Мечела»

20:14, 21.07.2016
Компанія "Мечел" отримала розпорядження про введення тимчасової адміністрації на одному зі своїх підприємств - Донецькому електрометалургійному заводі (ДЕМЗ). Документ підписаний головою "ДНР" Олександром Захарченко.
 
Згідно цього розпорядження, на базі заводу має бути створено "держпідприємство Юзовський металургійний завод", якому передадуть майно ДЕМЗ.
 
"За попередньою оцінкою компанії, для "Мечела" існує ризик втрати контролю на невизначений термін над будь-якою майбутньою виробничою та комерційною діяльністю ДЕМЗ", - йдеться в повідомленні "Мечела". Компанія "Мечел" здійснює юридичну експертизу ситуації, що склалася і, в разі необхідності, вживатиме всіх заходів для захисту своїх прав та інтересів в установленому законом порядку.
 
У 2009 році ДЕМЗ та ряд інших активів купила компанія "Естар" за один мільярд доларів в української ISTIL Group. Оборудку фінансував Альфа-банк, але група не змогла з ним розрахуватися, і влітку того ж року ДЕМЗ відійшов А1 - структурі "Альфа-груп". У 2011 році "Мечел" викупив ДЕМЗ за 537 мільйонів доларів з виплатою до грудня 2018 року. З грудня 2012 року виробництво на Донецькому електрометалургійному заводі зупинено. "Мечел" пояснював таке рішення несприятливою ринковою кон'юнктурою. 
 
Після початку військового конфлікту на Сході України місцеві підприємці стали скаржитися на побори та інші незаконні дії з боку представників ДНР і ЛНР.