Ердоган ввів у Туреччині надзвичайний стан на 3 місяці

00:46, 21.07.2016
Ердоган ввів у Туреччині надзвичайний стан на 3 місяці

Ердоган вводить надзвичайний стан. (Сайт президента Туреччини)

Президент Реджеп Таїп Ердоган оголосив про введення надзвичайного стану в Туреччині на три місяці - для боротьби з учасниками військового перевороту, спробу якого здійснила група військових ввечері в п'ятницю, 15 липня.

Таку заяву Ердоган зробив в прямому ефірі перед міністрами уряду після засідання Ради національної безпеки, яке тривало майже п'ять годин.

Тепер влада Туреччини зможе в обхід парламенту приймати нові закони й у разі необхідності обмежувати або припиняти права й свободи громадян.

Надзвичайний стан введено у повній відповідності з конституцією країни і він не порушу базові свободи турків, запевнив президент Туреччини. 

При цьому він заявив, що Євросоюз не має права критикувати Туреччину за таке жорстке рішення.
 
"Європейські країни, які вводять подібні заходи після невеликих терористичних актів, що не можуть зрівнятися з тією загрозою, з якою зіштовхнулася наша країна, не мають права критикувати нас за прийняте рішення про введення надзвичайного стану", - сказав Ердоган на засіданні Раднарбезу.

Тож Туреччина перейде в режим надзвичайного стану, коли текст про це опублікують в офіційній урядовій газеті.

Як повідомляла "УМ", нині Ердоган проводить масові звільнення освітян та силовиків. Зокрема, звільнено понад 36 тисяч керівників вузів, шкіл та інших освітніх закладів, закрито 600 навчальних закладів.

За звинуваченням в організації спроби перевороту в Туреччині понад затримано понад 9300 осіб. Серед них - два ад'ютанти президента, майже 500 співробітників Управління у справах релігії Туреччини, сотня поліцейських, понад шість тисяч військовослужбовців, 755 суддів і прокурорів, понад 250 співробітників канцелярії прем'єр-міністра, 650 цивільних осіб.