Допінг у Росії вживали під контролем Мінспорту та ФСБ

12:35, 19.07.2016
Допінг у Росії вживали під контролем Мінспорту та ФСБ

Допінг під наглядом ФСБ вживали мінімум 15 російських медалістів в Сочі.

Допінговий скандал в Росії вилився у масштабне розслідування і може перешкодити російським спортсменам потрапити на Олімпійські ігри у  Ріо-де-Жанейро, які відкриваються 5 серпня.
 

Всесвітня антидопінгова агенція закликала міжнародні федерації та організації заборонити росіянам брати участь у змаганнях, включно з Олімпіадою, доки в країні не відбудеться «зміна культури».

Такої думки інспектори організації дійшли після проведення розслідування про вживання допінгу в Росії.

Основний висновок: Міністерство спорту Росії за підтримки ФСБ і Центру спортивної підготовки збірних команд вибудувало цілу систему підміни проб і фальсифікації результатів тестування російських спортсменів, повідомляє slon.ru.

Сеча від ФСБ

Федеральна служба безпеки Росія брала безпосередню участь в програмі по приховуванню позитивних допінг-проб під час зимових Олімпійських ігор у Сочі.

 
У регіональному управлінні ФСБ організували сховище заздалегідь зібраних «чистих» аналізів сечі російських спортсменів. За підміну відповідав офіцер на ім'я Євген Блохін.
 
Він брав участь у розробці способу розкривання контейнерів з сечею так, щоб їх можна було потім знову запечатати, вважають у Всесвітній антидопінговій агенції. Цікаво, що в реєстрі співробітників Блохін числився як інженер-водопровідник.

Підмінювали сечу ФСБшники також у дуже оригінальний спосіб. Уночі після здачі аналізів співробітник сочинської лабораторії передавав потрібні проби Блохіну через дірку в стіні. Той обережно розкривав контейнери, замінював вміст на сечу зі сховища ФСБ і повертав чистий матеріал для аналізу в лабораторію.
 
У розлідуванні сказано, що допінг в Росії систематично використували з 2011-го по квітень 2015 року.  Зокрема, допінг вживали щонайменше 15 російських медалістів у Сочі, стверджує Річард Макларен, який керував незалежною комісією Всесвітньої антидопінгової агенції.
 
Предметом розслідування стали звинувачення російських спортсменів у масовому вживанні допінгу на Олімпіаді в Сочі, про що раніше розповів екс-голова Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков.
 
«Міністерство спорту керувало, контролювало і проводило маніпуляції з результатами аналізів спортсменів та обмінювало їх за активної участі та за допомоги ФСБ і Центру спортивної підготовки збірних команд Росії в Москві та Сочі», - стверджує Річард Макларен, спираючись на результати розслідування.

Путін під тиском

У підсумку офіційний представник Всесвітньої антидопінгової агенції Бен Ніколс від імені організації закликав міжнародні спортивні федерації виступити проти участі збірної Росії на літніх Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро.


«Розслідування Макларена по допінгу в Росії показує умисне зловживання своїми повноваженнями, небачене раніше в спорті. Схема маніпуляції допінг-пробами була задіяна в 30 видах спорту - презумпція невинності в таких умовах вже непридатна», - обурюється пан Ніколс у своєму твіттері.

Відтак, керівники антидопінгових агенцій низки країн планують відправити листа до Міжнародного олімпійського комітету з вимогою дискваліфікувати Росію на Олімпіаді в Ріо. Ініціативу підтримали десять країн, у тому числі Німеччина, Японія, Іспанія та Швейцарія.
 

А от президент Росії Володимир Путін вважає, що допінговий скандал навколо російських легкоатлетів є «втручанням політики в спорт», мета якого – «зробити спорт інструментом геополітичного тиску, формування негативного образу країн і народів».
 

Так Путін відреагував на рішення Міжнародна федерація легкоатлетичних федерацій відсторонила російських атлетів від участі в Олімпіаді та міжнародних змаганнях. При цьому прес-служба Кремля запевнила, що всі російські чиновники, згадані в доповіді комісії антидопінгової агенції будуть тимчасово відсторонені від своїх посад до завершення розслідування.

Така реакція Москви на допінг-скандал явно не вдовольнить міжнародні інституції. Тож у Ріо ймовірно полетять лише ті спортсмени, які не тренуються і не проходять допінг-контроль у Росії та можуть «довести свою чистоту» незалежним контролерам.