У Ліхтенштейні розморозили мільйони близького до Януковича судді

13:52, 18.07.2016
У Ліхтенштейні розморозили мільйони близького до Януковича судді

Ємельянов через недбалість ГПУ залишився і при посаді, і при грошах

Суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов і його дружина отримали доступ до  13 млн швейцарських франків, які рік тому були заморожені за розпорядженням прокуратури князівства Ліхтенштейн.  Про це повідомляє DW.


Фінансова розвідка Ліхтенштейну підозрювала  Ємельянова у відмиванні грошей. Однак  українська сторона за рік так і не надала  жодної інформації про можливе незаконне походження грошей. Тому, прокуратура князівства змушена була звертатися до суду з проханням «розморозити» кошти, повідомив керуючий прокурор Ліхтенштейну Роберт Валльнер.
 
У  Генеральній прокуратурі України виправдовуються, що не змогли домогтися в суді арешту коштів судді через те, що Ліхтенштейн у відповідь на запит про правову допомогу не надав інформацію, «яка б дала змогу одержати документальні докази щодо причетності судді та його дружини до набуття неправомірної вигоди». Тому, 9 лютого ухвалою Апеляційного суду міста Києва був скасований арешт рахунків судді у цій справі. 
 
Однак у Ліхтенштейні, своєю чергою, наголошують, що незаконність походження коштів мають доводити правоохоронні органи країни, де набуто імовірну неправомірну вигоду.
 
«Вітаю українців з черговою "перемогою". Суддя-хабарник Артур Ємельянов, який був одним з основних важелів в судовій системі, вибудовуваній Януковічем, повернув в своє управління 13 мільйонів франків. До людина, яка НІКОЛИ не займалася підприємницькою діяльністю, в наших правоохоронних органів питань не виникає», - обурився позафракційний депутат Борислав Береза на своїй сторінці у «Фейсбук». 
 
 Він нагадав, що за часів президента Януковича Ємельянов займав посаду заступника голови Вищого господарського суду. Після Революції гідності Ємельянов, як і колишній керівник суду - Віктор Татьков, втратили керівні посади. Утім, у вересні минулого року Ємельянов пройшов люстраційну перевірку і продовжує працювати у Вищому господарському суді України, йдеться на сайті установи. 
 
Відповідно до вимог Закону про очищення влади Ємельянов подав декларацію за 2015 рік: при зарплаті у 238 тисяч гривень він  задекларував дві земельні ділянки, два житлових будинки і 12 квартир. Але колеги по суддівському корпусу не побачили у декларації Артура Ємельянова невідповідності рівню його доходів.
 
«І після всього цього хтось хоче, щоб суддям вірили? Браво Юстиція! Браво!», - іронізує депутат.