Через переворот в аеропорту Стамбула застрягли 80 українців

11:07, 16.07.2016
В аеропорту Стамбула знаходиться біля 80 українців, які не можуть вилетіти з країни через переворот у Туреченні та скасування авіарейсів у зв'язку з цим. Серед пасажирів є діти. Про це в ефірі «5 каналу» повідомив Генеральний консул України в Стамбулі Василь Боднар.
 
«За нашими списками зібрано близько 80 осіб, це різні громадяни, більшість з них мають летіти в Україну - Київ, Одеса, є транзитні пасажири, які теж чекають своїх перельотів стикувальних рейсів», - зазначив він. 
 
Зараз дипломати намагаються відправити співвітчизників українськими авіалініями, а якщо це не вдасться,  українців розмістять  в одному з готелів Стамбула. 
 
«Аеропорт поступово відновлює свою роботу, видно якийсь незначний рух на злітній смузі, але служби не працюють, офіційно аеропорт ще не відновив свою роботу», - повідомив консул.
 
Зараз через насичений туристичний сезон  на території Туреччини зараз знаходиться досить велика кількість українців. Точна їх кількість – невідома, повідомила речник МЗС Мар'яна Беца. 
 
«Складно сказати, оскільки не всі туристи реєструються в посольстві в ході поїздок», - сказала вона.
 
У МЗС закликають українців у Туреччині  бути пильними і, по можливості, не залишати своїх місць.
 
Екс-генконсул України у Стамбулі Богдан Яременко, у свою чергу, радить українцям у Стамбулі та Анкарі «не стояти біля вікон, не бути на вулиці, особливо там, де великі скупчення людей, чи поліції, чи військових», а також встановити контакт з Генконсульством, у тому числі, за допомогою «Фейсбуку».  
 
«Перед тим, як пробувати їхати в аеропорт зв'яжіться з авіакомпанією по телефону чи через інтернет, перевірте, чи рейси не скасовані. Цікавтесь інформацією авіакомпаній. Не панікуйте», - радить дипломат.
 
Як повідомляла "УМ", спроба військового перевороту почалася у Туреччині в п'ятницю ввечері. Група військових заявила, що бере управлінні країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в Туреччині військовий стан та комендантську годину.
 
Однак переворот у Туреччині провалився.  Влада країни заарештувала  понад півтори тисячі військових, які спробували організувати державний переворот, повідомляє Guardian. Турецька влада повідомляє про  арешт 1563 військових.  За останніми даними, внаслідок нічних заворушень загинули щонайменше 90 людей, ще 1154  отримали поранення, повідомляє ВВС.   
 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав спробу військового перевороту зрадою батьківщини.