Переворот у Туреччині провалився: десятки загиблих, 336 затриманих

08:18, 16.07.2016
Переворот у Туреччині провалився: десятки загиблих, 336 затриманих

Вночі турки лягали під танки, щоб зупинити військових.

Турецька влада затримали 336 осіб за підозрою в участі в заколоті військових, повідомив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг.
 
Він розповів телеканалу CNN Turk, що затримання пройшли по всій країні.
 
За останніми даними, в результаті нічних сутичок в Анкарі та Стамбулі загинули не менше 60 осіб. 
 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав спробу військового перевороту зрадою батьківщини.
 
"Це зрада. І дозвольте сказати на перспективу: вони заплатять дуже високу ціну за зраду їхньої батьківщини. Вони були не здатні змінити чи прийняти уряд, обраний голосами народу", - сказав він у зверненні до нації.
 

Військовий заколот застав Ердогана на відпочинку в курорті Мармарис. Вночі президенту Туреччини довелося терміново вилетіти в Стамбул, де в розблокованому від військових аеропорту імені Ататюрка його зустріли сотні людей.
 
Раніше Ердоган попросив своїх прихильників не йти з вулиць турецьких міст, поки обстановка не стабілізується. При цьому він підбадьорив їх, заявивши, що "уряд перебуває біля керма" і тримає ситуацію в своїх руках.

Як повідомляла "УМ", спроба військового перевороту почалася в п'ятницю ввечері. Група військових заявила, що бере управлінні країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в Туреччині військовий стан та комендантську годину.

Танки вийшли на вулиці Стамбулу та столиці країни - Анкари. В небі літали військові вертольоти, атакуючи офіційні будівлі. Вибух прогремів біля будівлі парламенту країни. На мосту через Босфор, який контролювали заколотники, солдати відкрили вогонь по людях.
 
Станом на зараз більшість організаторів заколоту затримані. Читайте також, як починався військовий переворот у Туреччині.