Військовий переворот у Туреччині: танки в Анкарі, Босфор заблоковано (фото, відео)

23:16, 15.07.2016
Військовий переворот у Туреччині: танки в Анкарі, Босфор заблоковано (фото, відео)

У Туреччині в ніч на суботу відбувається спроба військового перевороту. На вулиці столиці - Анкари - військові вивели танки.
 
Резиденція президента Реджепа Таїпа Ердогана в оточенні, заблокований офіс правлячої партії, керівник Генштабу Хулусі Акар захоплений у заручники.

Одночасно в Стамбулі військові заблокували обидва мости через Босфор та контролюють аеропорт імені Ататюрка. В небо над Анкарою піднялися винищувачі та вертольоти, місцевий аеропорт теж заблоковано.
 
За переворотом стоїть група військових, які заявили, що вони беруть владу для "відновлення демократичного ладу" в країні. Водночас прем'єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим заявив про спробу військового заколоту в країні, передає Reuters.
 
Він стверджує що те, що сталося, не було класичним переворотом, але дії військових були несанкціонованими. Прем'єр також запевнив, що порядок вдасться відновити до ранку, а також пообіцяв, що відповідальні за інцидент "заплатять найвищу ціну", передає ВВС. 
 
У відповідь група військових, що досі контролюють Генштаб Туреччини, заявила про повалення президента країни Реджепа Таїпа Ердогана та взяла на себе повну відповідальність за ситуацію в країні.   
 
Вони захопили державне телебачення в Анкарі, оголосивши в усій країні військовий стан та комендантську годину. На вулицях Стамбулу та Анкари їздять танки.
 

Танки в Стамбулі.

Очевидці стверджують, що військові беруть під контроль поліцейські відділки. Місцева інформаційна агенція  Dogan повідомляє про екстрену мобілізацію поліцейських у Анкарі.  
 
Очікують, що найближчим часом президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звернеться із заявою до співвітчизників. Тим часом турки почали виходити на вулиці великих міст на знак протесту проти перевороту. Мер Анкари Ібрахім Меліх Гекчек закликав громадян активніше висловлювати свою позицію проти нинішнього заколоту військових 
 
 
 
Міністр юстиції Туреччини заявив, що за спробою перевороту стоїть Фетхуллах Гюлен, який проживає в США під заступництвом американської влади. При цьому лідер опозиційної до влади Ердогана партії турецьких націоналістів заявив про неприйнятність військового перевороту і підтримав діючий уряд.
 
За останніми даними, з заявою виступив президент Туреччини Ердоган, який також звинуватив у спробі військового перевороту Гюлена і його угрупування, яке "осіло в військових структурах армії". Ердоган пообіцяв покарати винних за законом і також закликав народ вийти на вулиці.