Олексій Ткаченко, екс-заступник голови Нацбанку та його підлеглий затримані за привласнення 800 млн. грн.

01:12, 14.07.2016
Олексій Ткаченко, екс-заступник голови Нацбанку та його підлеглий затримані за привласнення 800 млн. грн.

Олексій Ткаченко.

Військова прокуратура у середу затримала двох колишніх посадовців Національного банку України, яких підозрюють у привласненні майна та причетності до злочинної  організації, яка контролювалася екс-президентом Віктором Януковичем, за участі «младоолігарха» Сергія Курченка та екс-голови Нацбанку Ігоря Соркіна.

 

Про це у середу ввечері на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник Генпрокурора, головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

 

Пан Матіос додає, що спецоперацією особисто керує Генпрокурор Юрій Луценко та голова СБУ Василь Грицак. Досудове розслідування веде військова прокуратура.

 

Згідно довідки Головної військової прокуратури, оприлюдненої Матіосом, затримано  колишнього заступника голови Нацбанку Олексія Ткаченка та його поплічника - колишнього директора генерального департаменту банківського нагляду НБУ Романа Яковлєва.

 

До суду вже направлено клопотання про обрання обом затриманим  запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Ткаченко і Яковлев вже отримали статус підозрюваних, їм інкримінують ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.4 ст.28 і ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

 

Згідно даних слідства, йдеться про незаконне присвоєння коштів Нацбанку в розмірі 787 млн. ​​396 тис. 148 грн., наданими ПАТ «Реал банк» у вигляді стабілізаційного кредиту.

 

У довідці прокуратури вказується, що Ткаченко і Яковлевдіяли «в складі злочинної організації» з бізнесменом Сергієм Курченком, екс-главою Нацбанку Ігорем Соркіним і екс-головою правління ПАТ «Реал-банк» Володимиром Агафоновим.

 

Нагадаємо, що Ткаченко та Яковлев були звільнені з займаних посад головою НБУ Степаном Кубівим в березні 2014 року. На початку вересня 2015 року Генпрокуратура  направила до суду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Соркіну та Агафонову в зв'язку з обвинуваченням їх у посадових злочинах. Обоє досі перебувають у розшуку.