Росіяни в Мінську відхрестилися від своїх полонених

20:01, 13.07.2016
Росіяни в Мінську відхрестилися від своїх полонених

Українська сторона на переговорах у Мінську поки так і не отримала відповіді від представників терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» на свої пропозиції про обмін полоненими.


Про це повідомила віце-спікер Верховної Ради і парламентер в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко у Facebook.
 
«Поки що ми не отримали жодної відповіді від окупованих районів Донецької та Луганської області (ОРДЛО)  на нашу пропозицію передати їм 8 затриманих під Широкіно диверсантів, аби звільнити наших важкохворих військових, ані на пропозицію передати ОРДЛО 50 людей, аби звільнити 25 українців», - написала Геращенко.
 
За її словами,  представників ОБСЄ вразила «гуманітарна позиція» представників "ДНР" і "ЛНР", які заявили, що на неконтрольованих територіях немає поранених і хворих, тому що всіх вилікували. «А Жемчугов (без очей і кінцівок) - не хворий, а просто інвалід. Буває ... », -  поскаржилася вона.
 
Так само, представники  "ДНР" і "ЛНР" відмовилися від української ініціативи проведення дня сім'ї, коли б родичі людей, яких утримують в тюрмах по обидві сторони лінії зіткнення, могли б відвідати своїх близьких.
 
Також Геращенко заявила, що в ході роботи гуманітарної підгрупи поставила російській стороні питання, чи не хочуть вони поцікавитися долею своїх військових, яких днями затримали представники Збройних сил України.
 
«У відповідь почула, що російських військових на Донбасі немає, і представники Росії взагалі не знають, про кого йдеться», - написала віце-спікер. Вона вважає, що колеги і рідні затриманих повинні знати, наскільки цінні вони своєю «великій країні».
 
На її думку, «нормандська четвірка» має присвятити заручникам особливу увагу і  дотиснути Росію і бойовиків, аби всіх звільнити. Бо з представниками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР»,  яких цікавить виключно амністія, питання затягується на невизначений час. 
 
Усього на окупованих територіях, за останньою уточненою інформацією СБУ, знаходиться 108 заручників і  10 в російських тюрмах, серед яких - Олег Сенцов і  його колеги. 
 
Як повідомляла «УМ», в результаті успішних дій сил АТО по знешкодженню диверсійно - розвідувальної групи, під Широкино  захоплено в полон 8 військовослужбовців 5-ї мотострілецької роти 2-го мотострілецького батальйону 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти 1 армійського корпусу Збройних сил Російської Федерації,  що базується в Новоазовську.
 
Під час операції  українські військовослужбовці затримали:  Пестряєва Сергія Миколайовича (09.05.1967 р.н.), Толстолука Олексія Павловича (23.03.1980 р.н.), Зюміна Юрія Анатолійовича (13.02.1981 р.н.), Шевельова Віталія Геннадійовича (06.01.1995 р.н.), Горбушку Антона Миколайовича (07.09.1978 р.н.), Вантула Валентина Вікторовича (04.11.1975 р.н.), Тернового Романа Миколайовича (08.01.1980 р.н.), Анрілевського Руслана Олеговича (23.11.1988 р.н.).  Найстаршому із затриманих виповнилося 49 років , а молодшому - 21 рік