Гройсман проти розлучень, тому дозволив одружуватися пошвидше, як у Лас-Вегасі

13:37, 13.07.2016
Гройсман проти розлучень, тому дозволив одружуватися пошвидше, як у Лас-Вегасі

Захисникам України не доведеться чекати місяць, щоб зареєструвати шлюб.

У Маріуполі, Сєверодонецьку і Херсоні запроваджується пілотний проект, який дозволить молодятам реєструвати шлюб протягом однієї доби. Згодом цей пілотний проект буде запроваджено ще й у Київі, Одесі та Львові.

 

Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів на засіданні у середу, схваливши впровадження пілотного проекту по реєстрації шлюбу протягом однієї доби.

 

У Маріуполі і Сєверодонецьку, як у прифронтових містах, проект швидкого одруження запроваджується, у першу чергу, для учасників АТО. У Херсоні – з урахуванням інтересів мешканців анексованого Криму. Тобто кримчани зможуть протягом доби виїхати з півосторова, отримати українське свідоцтво про шлюб у Херосні і повернутися.

 

Також до пілотного проекту включені найбільші туристичні центри України: Київ, Одеса і Львів. Тобто у цих міст є шанси стати «весільними столицями» країни на кшалт Лас-Вегаса – «весільної столиці світу». Адже процедура швидкого одруження може збільшити внутрішні туристичні потоки до цих міст.

 

«Ми дамо можливість самостійно вирішувати молодятам, коли саме вони хочуть одружитися, - сказав під час засідання уряду міністр юстиції Павло Петренко, презентуючи проект постанови. - Я думаю, що протягом наступних двох тижнів місцеві органи влади почнуть надавати такий сервіс, запрошую тоді приїжджати в ці центри і одружуватись протягом доби без бюрократії і черг.»

 

У свою чергу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман після виступу міністра Петренка пожартував:  «Я взагалі вважаю, що треба підтримати ініціативу міністра юстиції і заборонити розлучення. Всі думають, що це я жартую, але я вважаю, що родина – це найвища цінність і важливо, щоб люди, які одружені, були щасливі... Але кажуть, що це ознака диктату, ми ж - демократи.»

 

Напередодні, у вівторок, у Міністерстві юстиції відбулася нарада, на якій заступник міністра юстиції Павло Мороз заявив, що «термін у 30 днів, передбачений порядком реєстрації шлюбу є неприпустимим для країни, що сповідує європейські цінності».

 

За словами пана Мороза, невдовзі українці зможуть одружуватися навіть не протягом доби, а впродовж кількох годин.

 

«Ми повністю відходимо від радянщини! Громадяни мають бути вільними у своєму виборі: думати годину, день чи рік», - зазначив заступник міністра юстиції Мороз. І додав, що нову послугу він  умовно називає: «Шлюб за один день чи, навіть, за одну годину».