Степана Черновецького затримали в Іспанії за зв'язки з мафією

12:27, 12.07.2016
Степана Черновецького затримали в Іспанії за зв'язки з мафією

Поліція охороняє вхід до елітного ресторану Yubari у Барселоні (El Mundo)

 
Сьогодні Національна поліція Іспанії та правоохоронні органи Каталонії затримали в Барселоні Степана Черновецького, сина колишнього мера Києва Леоніда Черновцького, а також ще десятеро людей. Про це повідомляє іспанська газета El Mundo. 
 
Серед заарештованих, в основному, громадяни України та Росії.  Їх  звинувачують у створенні злочинної організації, відмиванні коштів, підробці офіційних документів, а також податкових махінаціях.
 
Із самого ранку правоохоронці проводять обшуки у елітному районі Барселони - Педральбес,  на курорті С'Агаро (Коста Брава, Каталонія), а також у  відомому японському елітному ресторані Yubari у Барселоні. 
 
Правоохоронці підозрюють, що цей ресторан, а також інші легальні заклади мафіозі використовували, щоб відмивати гроші. Попередньо, мова йде про 10 мільйонів євро незаконного походження, які були вкладені у покупку нерухомості в Іспанії компаніями, в основному,  з Кіпру та Віргінських островів.  
 
Ресторан Yubari був відкритий в 2014 році і належить вірменському бізнесменові Арману Маіляну, який також був заарештований. На сайті заклад рекламує себе як ресторан високої японської кухні та пропонує "свято відчуттів". Заклад був дуже популярним серед місцевої еліти, спортсменів,  зокрема, його відвідував футболіст Ліонель Мессі, київський ресторатор Микола Тищенко, Степан Черновецький та інші.

 
Серед керівництва ресторану, який належить компанії Cherd Investment,  фігурують люди з прізвищами Триняк (Trynyak) і Лозюк (Lozyuk)
 
Окрім обшуків, суд також надав дозвіл на арешт багаточисленних рахунків та «великої кількості» рухомого та нерухомого майна.  
 
El Mundo зазначає, що це друга за місяць операція проти мафії у Каталонії. В кінці червня в Каталонії були затримані вісім осіб за підозрою в зв'язках з «російською мафією».  У переліку підозрюваних осіб, зокрема, генерал і колишній віце-прем'єр-міністр Росії.
 
Інше іспанське видання El Pais стверджує, що Черновецький, який очолює інвестиційну компанію  CIG, був затриманий не в Барселоні, а на курорті С'Агаро в Каталонії.
 
«Боротьба з корупцією триває. І не тільки в Україні», - прокоментував скандальне затримання позафракційний депутат Борислав Береза. На його думку, третина «молодої команди Черновецького» ще й досі сидить в  Київраді і в Верховній Раді. Хтось на офіційних посадах, а хтось як "сірий кардинал", наприклад, столичний забудовник, екс-депутат Вадим Столар. 
 
«До речі, з невідомих збігом обставин, вілла Столара так само знаходиться в С'Агаро, поруч з будинком Степана Черновецького. Збіг? Не думаю», - написав депутат у Facebook.
 
Береза впевнений, що видача Степана Україні може злякати багатьох чиновників і аферистів, пов'язаних з дерибаном землі в Києві, який зараз активно розслідується Генропрокуратурой. 
 
Пізніше екс-мер Леонід Черновецький відреагував на інформацію про затримання сина.  Він назвав поширену інформацію неправдою та вимагає спростування у іспанського видання.
 
"Я тільки що написав претензійний лист іспанському виданню El Español, яке назвало мого сина, Степана Черновецького, главою злочинного угруповання з відмивання грошей! Якщо воно негайно не спростує надруковану в ньому повністю брехливу інформацію - виданню буде пред'явлений позов на один мільйон доларів США! Ці гроші я з задоволенням використовую для благодійних цілей в Грузії і Україні! За публічну і нахабну брехня треба строго відповідати, навіть якщо ти іспанське ЗМІ !!!", - обурився Черновецький. За його словами, Степан не був затриманий, а знаходиться у себе вдома. Поліцейські  лише допитали його про "обставини, пов'язані з якимось чоловіком".  
 
Тим часом, в українському МЗС перевіряють інформацію про затримання Степана Черновецького в Іспанії. 
 
Як відомо,  Степан Черновецький разом з родиною вже давно оселився у Каталонії. А його старший син - Леонід, названий на честь діда, у 2013 році став чемпіоном Каталонії з вільної боротьби серед дітей.