Депутат Сергій Лещенко оприлюднив «чорну бухгалтерію» Партії регіонів

10:23, 31.05.2016

Народний депутат Сергій Лещенко у вівторок оприлюднив документи, що свідчать про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів, зокрема про те, як фінансувалася партія, куди витрачалися кошти тощо. Масив документів переважно складається з розписок про отримані суми коштів з прізвищами особи, підписами та вказаними цілями платежів.

 

Документи стосуються першого півріччя 2012 року. Загалом, за вказаний період видатки партії Януковича становили близько 66 млн. доларів. Основними кураторами виплат, згідно з документами, були депутати Євген Геллер і Віталій Калюжний, які отримували великі гроші на фінансування діяльності партії.

 

Минулої п’ятниці ці документи передав до Національного антикорупційного бюро екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак. У свою чергу, депутат Лещенко передав ці документи керівництву Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

«Найбільш кричуще – це хабарі членам ЦВК, які вимірювалися мільйонами доларів!», - зазначив Сергій Лещенко на брифінгу. За його словами, у списках зазначаються виплати, зокрема голові ЦВК Михайлу Охендовському та тодішньому депутату, а пізніше голові Мін'юсту Олені Лукаш. Її сестра - Тетяна Лукаш є діючим членом ЦВК з 2007 року.

 

 Утім, завідувач відділу взаємодії зі ЗМІ Центрвиборчкому Костянтин Хівренко  заявив, що публікація матеріалів «чорної бухгалтерії ПР» є спробою зірвати проведення голосування у семи округах для дообрання народних депутатів у парламент. «Це спроба вибити Центральну виборчу комісію з нормального робочого графіку роботи і зірвати вибори», – заявив Хівренко.

 

Водночас, депутат від «Опозиційного блоку» та екс-«регіонал» Михайло Папієв не вважає опубліковані дані про «чорну касу» Партії регіонів юридичним доказом, бо «можна на коліні написати будь-що».

 

«Звинувачення мали б бути правильно юридично оформлені. Кажуть - Партія регіоналів фінансувала. Але де той рахунок Партії регіонів, де «золото партії»? – зазначив пан Папієв у коментарі ВВС Україна. - Припускаю, що оприлюднення таких даних може бути політичним замовленням».