Міністр оборони Молдови Анатол Шалару хоче позбутися російських військових у Придністров’ї

07:19, 10.07.2016
Міністр оборони Молдови Анатол Шалару хоче позбутися російських військових у Придністров’ї

Російські війська контролюють Придністров'я з 1992 року.

Молдова наполягає на тому, що російські миротворчі сили в Зоні безпеки на Дністрі мають замінити цивільні спостерігачі міжнародної багатонаціональної місії під егідою ООН.

 

Про це заявив міністр оборони Молдови Анатол Шалару в своєму виступі на Варшавському саміті НАТО у суботу.

 

«Протягом 25 років на території Республіки Молдова незаконно перебувають війська Російської Федерації. Ми звертаємося з проханням підтримати нашу ініціативу про трансформацію миротворчої місії в Придністровському регіоні в багатонаціональну цивільну місію. Ми наполягаємо також на виведення з території Молдови військ і озброєнь Російської Федерації відповідно до міжнародних зобов'язань», - сказав пан Шалару.

 

Міністр оборони Молдови також виступив з ініціативою про проведення в 2019 році на території країни військових навчань НАТО. Ці навчання, за словами пана Шалару, повинні стати платформою для створення регіонального центру навчання військовослужбовців.

 

Нагадаємо, що російський миротворчий контингент перебуває в Зоні безпеки на Дністрі з 1992 року. Останні роки офіційний Кишинів неодноразово заявляв про необхідність заміни російських військових місією цивільних спостерігачів.