Порошенко і «Велика п’ятірка» міркують як виконати Мінські угоди

22:28, 09.07.2016
Порошенко і «Велика п’ятірка» міркують як виконати Мінські угоди

Лідери G5 і Порошенко.

В рамках Варшавського Саміту НАТО відбулася зустріч «Велика п'ятірка + Україна» за участі Президента США Барака Обами, Федерального Канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда, Прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона, Прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці та Президента України Петра Порошенка.

 

«Ми дуже ретельно та чітко вибудували механізми координації наших зусиль щодо забезпечення скоординованих дій в імплементації Російською Федерацією взятих на себе зобов’язань», - повідомив Петро Порошенко про підсумки зустрічі G5 + Україна.

 

Порошенко звернув увагу, що у підсумковому документі Комісії «Україна-НАТО» було чітко зазначено, що політична частина Мінських угод, включаючи проведення виборів, може бути втілена виключно після  створення необхідних безпекових умов. Ця позиція включена в усі документи НАТО і знайшла необхідне підтвердження під час зустрічі «Велика п'ятірка + Україна», повідомляє офіційний сайт Президента України.

 

За словами Порошенка, також було досягнуто домовленостей, що найближчим часом розпочнуться консультації зовнішньополітичних радників, за участі міністра закордонних справ Павла Клімкіна, з розробки так званої «дорожньої карти», де буде обговорюватися ситуація з компонентом безпеки.

 

В рамках цієї зустрічі Україна планує обговорити питання безпекового компоненту і чіткої прив’язки до виконання позицій щодо сталого припинення вогню, гарантованого відведення техніки та артилерії, звільнення заручників, безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

 

«Ми чітко підкреслили, що повинні бути звільнені всі заручники, що СММ ОБСЄ повинна мати доступ до всієї окупованої території, доступ до неконтрольованої ділянки україно-російського кордону, щоб не допустити інфільтрацію як російських регулярних військ, найманців, заведення техніки, артилерії, боєприпасів і палива, щоб були створені всі умови для початку політичного процесу», - сказав Порошенко.

 

За словами Порошенка, в розробці цього документа будуть брати участь всі країни G5 - США, Франція, Німеччина, Італія та Великобританія, він буде включати терміни виконання пунктів Мінської угоди.

 

«Наша делегація надзвичайно вдячна позиції наших партнерів та союзників. Всі поставлені завдання на Саміті НАТО – виконані!», - сказав Петро Порошенко. І підкреслив, що Україна була і залишається пріоритетним партнером Альянсу.

 

Президент додає, що під час засідання Комісії «Україна-НАТО» більшість країн-членів Альянсу, які взяли участь у засіданні, висловили підтримку Україні, як у зусиллях  в імплементації Мінських домовленостей,  боротьбі за звільнення української території від російської агресії на Донбасі та в Криму, так і в підтримці сектору оборони та безпеки, а також у проведенні реформ в країні.

 

Глава держави підкреслив, що йдеться про фінансову експертну та політичну підтримку з боку НАТО.

 

Петро Порошенко назвав амбітним документом Комплексний пакет допомоги НАТО для України, який передбачає заходи щодо підвищення ефективності співпраці між Україною і НАТО. Президент відзначив надзвичайний рівень підтримки Альянсу.

 

Водночас, коли до Президента Порошенка підійшли російські журналісти і запитали,  коли відбудуться вибори на Донбасі, глава держави відповів: «Коли росіяни перестануть вбивати українців, як тільки будуть виведені російські окупаційні війська з території України.»