Столтенберг: Україна сама має вирішити питання про членство в НАТО

20:12, 09.07.2016
Столтенберг: Україна сама має вирішити питання про членство в НАТО

Питання членства України в НАТО наразі не стоїть на порядку денному. На думку, генсека НАТО Єнса Столтенберга, наразі «основний акцент робиться на те, як Україна зможе відповідати стандартам НАТО, як Збройні сили України зможуть співпрацювати з військовими НАТО» тощо.

 

Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив у Варшаві під час спільної прес-конференції з Президентом Петром Порошенком.

 

Пан Столтенберг також заявив, що Україна повинна буде в майбутньому самостійно  вирішити питання про необхідність членства в НАТО, адже жодна країна не повинна за неї це вирішувати.

 

«Для НАТО принципово важливо, що кожна країна сама повинна вирішувати питання про механізми своєї безпеки, у тому числі про членство у НАТО. І Україна сама повинна буде прийняти рішення. Не 28 країн НАТО, і незабаром 29, повинні це вирішувати, і тим більше ніхто не може накласти вето на це рішення», - сказав Єнс Столтенберг.

 

У свою чергу, Президент Петро Порошенко заявив про досягнуту домовленість, яка призведе до отримання нового статусу у стосунках України з Північноатлантичним альянсом.

 

«Сьогодні ми ухвалили рішення розширити особливе партнерство України та НАТО.

Ми домовилися запустити процес, який дозволить Україні отримати статус  партнерства з розширеними можливостями», - заявив Порошенко, посилаючись на «Програму розширених можливостей» (Enhanced Opportunities Programme).

 

Водночас, Порошенко не уточнив, коли саме Україна розраховує формально отримати цей статус.

 

Отримання цього нового статусу потребує проведення реформ, узгоджених з НАТО в рамках Стратегічного оборонного бюлетеня. Згадка про новий формат внесена в підсумкове рішення Комісії «Україна-НАТО», тобто вона вже отримала офіційна схвалення на рівні Альянсу.

 

Новий формат співпраці був створений Альянсом на минулому саміті, в 2014 році. Наразі повідомлялося про п’ять країн, яким НАТО вже надало можливість участі у «Програмі розширених можливостей» – це Австралія, Фінляндія, Швеція, Йорданія та Грузія.