НАТО закликає Росію скасувати незаконну анексію Криму і утриматися від агресії на Донбасі

18:45, 09.07.2016
НАТО закликає Росію скасувати незаконну анексію Криму і утриматися від агресії на Донбасі

Варшавський саміт Північно-Атлантичного альянсу в суботу одноголосно ухвалив підсумкову декларацію, в якій, зокрема, встановлена політика альянсу у відносинах з Росією та Україною. Зокрема, НАТО продовжить підтримувати Україну в проведенні реформ, посилить співпрацю з Україною та Грузією, а з Росією – продовжить діалог.

 

Текст Варшавської декларації опублікований на офіційному сайті НАТО.

 

Зокрема, у документі йдеться про те, що «стабільна Україна є ключем до євроатлантичної безпеки» і НАТО продовжить підтримувати суверенітет і територіальну цілісність нашої країни, яка є «особливим партнером Альянсу».

 

«Ми тверді у нашій підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і права України вирішувати своє майбутнє і курс зовнішньої політики, вільної від втручання ззовні, викладених в Гельсінському заключному акті», - йдеться у Варшавській декларації.

 

У документі відзначається, що Росія продовжує порушувати суверенітет України, її територіальну цілісність та незалежність, але попри це уряду України вдалося досягти прогресу у здійсненні широкомасштабних реформ на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції.

 

«Ми вітаємо кроки, вже зроблені Україною для боротьби з корупцією, домовленості з Міжнародним валютним фондом, реформу судової системи, і рух в напрямку децентралізації, але серйозні проблеми залишаються і вимагають постійних зусиль», - йдеться у документі.

 

НАТО настійно закликає Україну зберігати прихильність повного здійснення цих та інших необхідних перетворень і забезпечення їх стійкість.

"Згадуючи наші попередні рішення самітів, НАТО продовжуватиме підтримувати Україну в проведенні реформ, у тому числі в рамках річної Національної програми в рамках нашого особливого партнерства", - зазначається у документі.

 

Щодо Росії, то Альянс продовжить із нею діалог (у тому числі й військовий), але «першим пунктом нашої розмови лишатиметься кризова ситуація в Україні та навколо неї», зазначають лідери країн НАТО.

 

Країни НАТО також занепокоєні погіршенням безпекової ситуації в регіоні Чорного моря в останні роки і готові до посилення співпраці з Україною та Грузією у цьому контексті.

 

Північноатлантичний альянс у підсумковій декларації також рішуче засудив агресивні дії Росії проти України і заявив, що ніколи не визнає незаконну анексію Криму.

 

«Триваючу незаконну і нелегітимну анексію Криму ми не визнаємо і не будемо визнавати і закликаємо Росію скасувати її», - зазначається у Варшавській декларації.

 

Саміт НАТО також закликав Росію виконувати Мінські угоди, утриматися від агресивних дій і припинити навмисну дестабілізацію ситуації на Донбасі.