Обама став першим президентом США, який не відвідав Україну

16:15, 07.07.2016

Президент Обама готується увійти в історію як перший президент США за часів незалежної України, який жодного разу не відвідав Україну хоча б з коротким візитом.


Про це написала директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук у блозі на «Українській правді».


«Дивне відчуття, Обама вдруге за другий термін президентства перебуває в годині льоту від України, у Варшаві, але Україна не входить до його маршруту», - поскаржилася вона.

За часів незалежної України у США навряд чи був інший президент, якому Україна була б настільки нецікавою з політичної точки зору і настільки далекою з точки зору емоційної прив’язки, припустила Гетьманчук.


«Навіть колеги Обами по Демократичній партії, зокрема і ті, хто працювали в адміністрації Білла Клінтона, достатньо неприємно вражені тим, наскільки легковажно Білий Дім Обами підходив до українського питання. Мовляв, складно навіть уявити, щоб за інших адміністрацій, Білий Дім, наприклад, надав таке поле для самодіяльності заступнику Дерджсекретаря (у нашому випадку Нуланд) у веденні таких важливих і чутливих переговорів з Росією, які вона більше півроку здійснює у діалозі з Сурковим навколо виконання Мінських домовленостей», - розповіла директорка.


Серед інших причин «неуваги» з боку Обами, Гетьманчук називаю  неспроможність української влади продемонструвати за два останні роки жодної видимої історії успіху, яку американськи президент, перебуваючи у Києві, міг би позиціонувати як досягнення і його адміністрації. Хоча навіть політичний хаос за часів президента Ющенка не завадив Джорджу Бушу-молодшому у 2008 році залетіти до Києва по дорозі на аналогічний саміт НАТО у Бухаресті, нагадує вона.


Так само Обама  не хотів робити персонального подарунка своїм візитом президенту Порошенку, який «не має особливої довіри у Білому Домі».


«Під питанням його політична воля боротись з олігархами і руйнувати корупційні схеми, його власне збагачення на фоні загального збідніння в Україні», - написала вона. 


Нарешті, своїм візитом до Києва Обама не хотів зайвий раз дратувати Путіна і підігрівати російську пропаганду, написала Гетьманчук із посиланням на колег у Вашингтоні. 


Як відомо, сьогодні в Київ з офіційним візитом прибув держсекретар США Джон Керрі. Під час спільного брифінгу з Петром Порошенком він заявив про те, що міжнародні санкції проти Росії залишаться до повного виконання нею вимог щодо деокупації Криму та деескалації ситуації на Донбасі.


За його словами, США притримуються політики відкритих дверей НАТО і готові до прийняття нових членів, коли ті будуть готові.«Зараз говорити про будь-що інше буде передчасно», - підсумував Керрі.