З 1 серпня за холодну воду доведеться платити на 5-50% більше

16:59, 16.06.2016
З 1 серпня за холодну воду доведеться платити на 5-50% більше

 
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 серпня підвищила тарифи на водопостачання та водовідвід.  Про це стало відомо сьогодні, 16 червня, під час засіданя  НКРЕКП. 

«Рішення прийняте», — сказав голова Нацкомісії Дмитро Вовк.

Як зазначається, основними причинами підвищення тарифів є зростання ціни на електроенергію та підвищення заробітної плати працівникам підприємств.

Суми конкретних ставок тарифів відрізнятимуться  в кожному окремому випадку і залежатимуть від зростання цін на енергоносії, зокрема електроенергію, в структурі тарифів,  від розміру заробітної плати, інвестиційних програм тощо.

За даними НКРЕКП близько 35-55% у структурі тарифу на холодну воду становить електроенергія. У зв’язку з цим підвищення тарифу на холодне водопостачання може становити від 5 до 50%. Наразі текст прийнятої постанови на сайті НКРЕКП відсутній. 

Сьогодні також стало відомо, що мер Києва Віталій Кличко має намір ініціювати звернення Київради до парламенту щодо скасування постанови Кабміну № 758 про підвищення ціни на газ для населення, заявив він на брифінгу.   

«Неможна зараз підвищувати тарифи майже вдвоє, ми можемо зіткнутися з проблемою, коли люди не зможуть платити по цим рахункам і по цим цінам. Повинна бути якась логіка і обґрунтованість. Якщо ростуть пенсії, то це було б логічне, а якщо пенсії залишаються на тому ж рівні, як можуть злетіти вдвоє платежі, люди не зможуть платити по тим рахункам», - цитує мера видання  «Укрінформ».

В Мінрегіонбуді очікують, що рівень неплатежів населення за комунальні послуги в наступному опалювальному сезоні може скласти 30%. «Вірогідність того, що неплатежі з боку населення зростуть – висока… Ми очікуємо падіння приблизно на 30%», - заявив сьогодні замглави відомства Едуарду Кругляк на «круглому столі» в Києві, передає «Інтерфакс-України».  

Як написав на своїй сторінці у Facebook експерт з питань ЖКГ Олексій Кучеренко, сьогоднішнє рішення НКРЕКП було прийняте «скопом, одним голосуванням, за відсутності мерів, жителів міст молодим даруванням за мовчазної згоди безвольних членів».  
 
«Наведу один приклад – коли півтора роки тому «Київводоканалу» встановили вдвоє менший тариф, він офіційно радів й кричав, що цього тарифу йому повністю вистачить, щоб продовжувати потроху красти, списувати на вас 11 кубів та ще й робити шоу із таблетками для мера», - із обуренням написав експерт.

Нагадаємо, останній раз тариф на електроенергію для населення збільшувався з 1 березня 2016 року на 25% -  до 57 копійок за кВт/г. Наступний етап підвищення тарифів для населення запланований на 1 вересня 2016 р.  

Крім того, раніше НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення з 1 липня тарифів на централізоване постачання гарячої води для потреб населення до 63-78 гривень за кубометр.