Авiацiя у помiч: Грибовицьке сміттєзвалище знову загорілося

18:02, 09.06.2016
Учора в епіцентрі спалаху температура становила 360 градусів за Цельсієм. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.
«Зараз потрібно сконцентрувати всі зусилля, щоб терміново зупинити активну пожежу — до 360 градусів у середині тіла, яке горить. У Львові працює спеціальна комісія, створена обласною адміністрацією, яка вивчає причини та наслідки катастрофи. До цієї комісії залучено екологічну інспекцію Львівської області. Фахівці здійснюють відповідні заміри викидів продуктів горіння в атмосферу. За деякими показниками вони перевищують норми. Тільки розуміючи ці цифри, можна говорити про кошти, які знадобляться на відновлення природного середовища», — написав він.
«Щодо ситуації навколо Грибовичів та оголошення території зоною стихійного лиха. Просив би не політизувати це питання. Зрештою Служба безпеки відкрила кримінальні провадження та здійснює перевірку. Переконаний, що справжні причини пожежі та її наслідки буде встановлено найближчим часом», — зазначив мiнiстр.
Підійти близько пожежники не можуть через загрозу зсуву гори сміття. У звалищі виникла 100-метрова тріщина, яка постійно збільшується. 
Надзвичайники вирішили застосувати для гасіння пожежну авіацію. Про це повідомляє прес-служба ДСНС у Львівській області. Загалом за вчорашній день на Грибовицькому сміттєзвалищі було здійснено 28 скидів води з літаків (216 тонн).
«Уночі гасили пожежу до 2.30 год. Працювали чотири бойові екіпажі. Сьогодні (9 червня. — Ред.) також розпочинаються роботи з гасіння з допомогою літаків. Можливо, буде відновлено пошукові роботи», — зазначили у львiвському Управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.
Нагадаємо, місцева сільська влада вирішила з 1 червня закрити Грибовицьке сміттєзвалище.