Мохаммед Алі помер у США

09:10, 04.06.2016
Мохаммед Алі помер у США

Легендарного короля боксу не стало у ніч на суботу через проблеми із дихальними шляхами. Мохаммед Алі (справжнє ім'я Кассіус Клей) помер у віці 74 років у лікарні міста Фінікс, штат Арізона.

 

До цієї лікарні Мохаммеда Алі доставили родичі за два дні до смерті з респіраторним захворюванням. Боксера підключили до апарату штучного життєзабезпечення. Останні години життя поруч зі спортсменом була його родина. Рідні легендарного боксера повідомляють, що цьому передували більш ніж 30 років боротьби з хворобою Паркінсона, яка практично паралізувала Алі й позбавила можливості вести повноцінне життя. Останнім часом чемпіон рідко з'являвся на публіці.

 

Мохаммед Алі був єдиним боксером в історії світового боксу, кому тричі вдавалося виграти титул чемпіона світу у важкій вазі. За свою майже двадцятирічну спортивну кар'єру він провів 61 бій, виграв 56 поєдинків, 37 з яких закінчилися нокаутом.

 

Восени 1976 року Алі заявив, що вирішив залишити великий спорт і присвятити себе релігії (прийняв іслам і змінив ім’я). Алі був одружений чотири рази, у нього шестеро дітей (четверо від другого шлюбу і двоє від третього).

 

Придумана Алі тактична схема «руки працюють, бачать очі; порхай, як метелик, жали, як бджола» використовується спортсменами і понині у всьому світі. У 90-ті роки ХХ століття його було офіційно визнано Спортсменом століття.

 

Журналісти тривалий час називали Алі «королем боксу». Утім, в грудні 2012 року, під час 50-ї конвенції Всесвітньої боксерської ради (WBC) Мохаммед Алі був офіційно коронований і отримав діамантовий пояс WBC. Корону «Король боксу» на голову легендарного боксера одягнув тодішній чемпіон WBC у суперважкій вазі Віталій Кличко.