Виставки трофейної техніки є символом слабкості армії рф - Андрій Ільєнко

18:33, 29.03.2023
Виставки трофейної техніки є символом слабкості армії рф - Андрій Ільєнко

Розбиту російську техніку побачили у багатьох країнах світу (Мілітарі медіа центр)

Директор Національного військово-історичного музею України (засновником якого є Міністерство оборони) Андрій Ільєнко зазначив, що знищена техніка окупантів стала ще одним символом російсько-української війни та наявним доказом слабкості «другої армії світу». Також він розповів, скільки виставок знищених ворожих трофеїв відбулося в Україні та за її межами.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив під час брифінгу у Мілітарі медіа центрі.

 

За останніми даними Генерального штабу ЗСУ, втрати російських окупантів сягнули 3609 танків та сотень одиниць військової техніки. 

 

Ільєнко зазначив, що стосовно експозицій за кордоном, то російську знищену техніку побачили Польща, Чехія, Німеччина, країни Балтії, і зараз вона також відбувається у Нідерландах. В Україні такі виставки є фактично у кожній філії національного військово-історичного музею.

 

Він додав, що одна з найвідоміших експозицій розташована у столиці – на Михайлівській площі, яка відкрилася 21 травня 2022 року. Побачити ворожий “військовий парад” також можна у Первомайську (Миколаївська область), та в Полтаві.

 

«Початок цієї виставки також покладено в Крутах (Чернігівська область, де розташований меморіальний комплекс пам'яті “Героїв Крут” – ред.). Хочу звернути увагу, це було цікаво – ми поки що виставили три одиниці техніки в Крутах. І народ почав їхати, щоб оглядати цю техніку, і потім вони, відповідно, заходили у меморіальний комплекс»,– додав директор музею.

 

Іллєнко зазначає, що найрозповсюдженішими одиницями російської техніки в українській колекції стали танки та броньовані автомобілі.

 

«Наприклад, в музеї ракетних військ востаннє ми поставили броньований санітарний автомобіль “Лінза”, це дуже рідкісна модель у нашій колекції. Також, фактично, на виставках ми визначаємо важку техніку – це танк, з легкої – це броньований автомобіль “Тігр”, та відповідно, визначаємо БТР-82А (глибока російська модернізація бронетранспортера БТР-80 – ред.), БМД (бойова машина десанту – ред.) та БМП (бойова машина піхоти – ред.). 

 

На жаль, у нашій колекції наразі немає, але я думаю, що з’явиться – це БМП-3 (бойова броньована гусенична машина – ред.). У нас є декілька веж від цього комплексу. Але в Гостомелі Сили оборони знищували ці машини або “Джевелінами”, або NLAW (протитанковою корегованою ракетою малої дальності – ред.). Їх знищували, як танки, оскільки БМП-3 вважаються потужною зброєю. А враховуючи те, що там легкосплавна броня – воно дуже швидко згоряє. І башта, у цьому випадку, відділяється»,– додав директор.

 

У травні 2022 року міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що знищену російську техніку після Києва покажуть у Севільї (Іспанія), Лісабоні (Португалія) і Бордо (Франція). 

 

27 червня таку виставку відкрили у Варшаві. Пізніше у липні ще у трьох містах Польщі представили експозиції знищеної російської техніки. Як повідомив згодом Олексій Резніков, другою країною після Польщі стала Чехія, де також показали російську техніку, знищену українськими військами. 

 

Як повідомляв УМ, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що найближчим часом Україна очікує отримати перші танки від партнерів.  Разом з тим він повідомив, що російські танки уже поїхали в Європу, щоправда у розбитому вигляді і на виставку.