У Великій піраміді Хеопса археологи знайшли таємний коридор

18:54, 03.03.2023
У Великій піраміді Хеопса археологи знайшли таємний коридор

Знайдений таємний коридор у піраміді Хеопса може привести до нових знахідок (Фото Reuters)

У Єгипті над головним входом у Велику піраміду Гізи, відому також як піраміда Хеопса, знайшли прихований коридор. Його існування підтвердили і співробітники відділу єгипетських старожитностей.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

Знахідка відбулася в рамках проєкту Scan Pyramids, який від 2015 року використовує сучасні технології, зокрема сканування та ендоскопи, щоб зазирнути всередину піраміди.

 

Вперше коридор виявили у 2016 році за допомогою методу візуалізації під назвою мюографія. Команда вчених із проєкту ScanPyramids зафіксувала зміни щільності всередині піраміди за допомогою мюонів, які є побічними продуктами космічного випромінювання і лише частково поглинаються каменем.

 

Відео з ендоскопа показало внутрішню частину коридору довжиною 9 м і шириною 2,1 м. Його могли створити, щоб перерозподілити вагу піраміди навколо входу.  Це може призвести до нових знахідок.

 

Ця неінвазивна техніка виявила порожній простір за північною стіною Великої піраміди, на висоті приблизно 7 м над головним входом, у зоні, де є кам'яна шевронна конструкція. Згодом провели подальші дослідження за допомогою радара та ультразвуку, після чого через крихітну щілину між каменями, з яких утворені шеврони, ввели ендоскоп шириною 6 мм.

 

Відео з камери оприлюднили на пресконференції біля піраміди у четвер. Воно показало порожній коридор зі стінами, зробленими з грубо обтесаних кам'яних блоків, і склепінчастою кам'яною стелею.

 

 

Велику піраміду, висота якої становить 146 метрів, побудував на плато Гіза у часи четвертої династії фараон Хуфу або Хеопс, який правив приблизно з 2609 до 2584 до н.е. Попри те, що це одна з найстаріших і найбільших пам'яток на Землі, досі немає консенсусу щодо того, як її побудували.

 

«Недобудований коридор, ймовірно, створювали для полегшення ваги піраміди», -припускає Мостафа Вазірі, голова Вищої ради старожитностей Єгипту.

 

Єгипетський археолог Захі Хавасс сказав, що цей коридор є "дуже великим відкриттям", про яке вперше дізнаються люди в усьому світі. Він також зазначив, що воно може допомогти виявити, чи досі існує похоронна камера Хеопса всередині піраміди.

 

"Ми збираємося продовжити сканування, щоб з'ясувати, що ми можемо знайти під ним або в кінці цього коридору", - сказав Мостафа Вазірі, голова Вищої ради старожитностей Єгипту.

 

Він припустив, що в просторі під коридором може бути "щось важливе", а потім додав: "Я впевнений, що через кілька місяців ми зможемо побачити, чи це так".

 

Другу, більшу порожнечу всередині піраміди виявили за допомогою мюографії в 2017 році. За оцінками, вона має 30 метрів у довжину та кілька метрів у висоту та розташована безпосередньо над Великою галереєю.

 

Нагадаємо, у Єгипті археологи змогли знайти залишки стародавнього храму. Святиню виявили під час розкопок у Телль-ель-Фараіні. Це місце також відоме як "пагорб фараонів".

 

Як повідомляла УМ, Генеральний секретар Вищої ради старожитностей Мостафа Вазірі у День єгипетських археологів заявив, що у Єгипті знайшли 16-метровий папірус із текстами з «Книги мертвих». Ця знахідка була першою за останні сто років.