Не час святкувати: 9 травня працюємо

19:03, 18.04.2022
Не час святкувати: 9 травня працюємо

Нацистська Німеччина капітулювала 8 травня і саме цю дату відзначає весь цивілізований світ. (Фото з відкритих джерел)

Другий день Великодня, 25 квітня, а також 2 та 9 травня цьогоріч будуть звичайними робочими днями, які оплачуватимуться у звичайному порядку. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Державна служба України з питань праці.

 

«Навесні 2022 року мали б бути вихідними днями понеділки 25 квітня (перенесення вихідного з 24.04.2022), 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022) та 9 травня (святковий день).

 

Однак статтею 6 Закону України«Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів. Тому 25 квітня, 2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку», – йдеться у повідомленнівідомства.

 

Водночас 9 травня може бути скасовано вихідний день не тільки в цьому році, а назавжди. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7297, який має на меті скасувати День Перемоги, який припадає на 9 травня.

 

«Ми не маємо права відзначати день Перемоги разом із Росією 9 травня – в дату, придуману Сталіним, - пояснює народний депутат Володимир В’ятрович. - По-перше, нацистська Німеччина капітулювала 8 травня і саме цю дату відзначає весь цивілізований світ. По-друге, це має бути День пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Без жодного побєдобєсія.

 

А 9 травня Україна має разом з усіма країнами ЄС відзначати День Європи.Сьогодні разом з 30 колегами з різних фракцій ми зареєстрували законопроєкт №7297 «Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», який дозволить втілити ці зміни в життя».

 

Нардеп зазначає, що є досить великі шанси ухвалити законопроєкт в цілому же цього тижня.

 

Якщо це буде зроблено, то вихідний перенесуть, найімовірніше, на 8 травня. А 9-те буде звичайним робочим днем.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День примирення або 9 травня. Що хочуть відзначати українці