Мінветеранів отримало власні емблему і прапор

13:26, 10.10.2021
Мінветеранів отримало власні емблему і прапор

Прапор Мінветеранів буде у вигляді прямокутного полотнища пурпурового кольору, на якому розміщено емблему та смуги синього і жовтого кольорів. (Фото: mva.gov.ua)

Міністерство ветеранів отримало власну символіку, яку раніше розробив член Українського Геральдичного Товариства Микола Чмир, враховуючи всі історичні нюанси.

 

Як інформує Україна молода, відповідний Указ № 507/2021, який затверджує емблему і прапор Міністерства у справах ветеранів, днями підписав президент Володимир Зеленський.

 

В основу емблеми покладено пурпуровий щит з тонкою золотою облямівкою, на якому зображено комбатантський хрест, інформують у Мінветеранів.

 

«Знак у вигляді костурного хреста з Тризубом та мечами використовували українські ветеранські організації, які діяли у ХХ сторіччі. Зокрема, подібний символ у 1940 році був прийнятий як нагрудний знак Союзу Комбатантів у Кракові, який об’єднував передовсім ветеранів Армії УНР, що брали участь у бойових діях під час Української революції 1917–1921 років», - йдеться у повідомленні.

 

Після Другої світової війни цей знак використовували ветеранські організації в діаспорі, які боролися за Незалежність України. Відтак комбатантський хрест уособлює єдність захисників України різних поколінь.

 

 

«Окрім збереження історичної традиції ветеранської символіки, такий знак відповідає логіці побудови офіційних емблем Збройних сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України. Також костурний хрест можна трактувати як символ опори та підтримки, які надаються ветеранам та родинам загиблих захисників України. Пурпуровий колір щита емблеми символізує гідність, славу та пошану», – зазначив радник міністра у справах ветеранів України Василь Павлов.

 

Прапор Мінветеранів буде у вигляді прямокутного полотнища пурпурового кольору, на якому розміщено емблему та смуги синього і жовтого кольорів. 

 

До речі, напередодні Дня захисників та захисниць України Міністерство у справах ветеранів презентувало ескіз відзнаки для нагородження – медаль «Воля та Гідність».

 

Дана відзнака – перша подібна за всю історію незалежної України, адже уособлює єдність захисників України різних поколінь.

 

Як повідомляла "УМ", корумповані медики організували схему вимагання хабарів з ветеранів АТО/ООС за присвоєння інвалідності у військовому госпіталі в Києві.