До 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру в обіг вводяться дві монети – НБУ

12:53, 24.09.2021
До 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру в обіг вводяться дві монети – НБУ

Національний банк України з 27 вересня 2021 року вводить в обіг пам’ятні монети «80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру».

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба НБУ на сайті відомства.

 

Монета номіналом у 10 грн зі срібла присвячена 80-м роковинам трагедії, що сталася в урочищі Бабин Яр у Києві під час Другої світової війни. З вересня 1941 року до кінця вересня 1943 року це було місце розстрілів і захоронень. Більше ніж 100 000 людей було страчено тут нацистами, жертвами яких стали переважно євреї, а також українці, роми, представники інших національностей.

 

 

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (праворуч), під яким вертикальний напис під кутом "Україна"; ліворуч номінал – 10 гривень (вертикально під кутом); у центрі на тлі концентричних кіл, що нагадують мішень, та фрагмента топографічного зображення Бабиного Яру, що нагадує цівки крові, – стилізована композиція – пронизане кулею серце; написи: БАБИН ЯР 1941 (угорі півколом), рік карбування монети 2021 (унизу).

 

На реверсі монети зображено художньо-образну композицію, що зображає трагедію Бабиного Яру, – антропоморфні фігури, що нібито лежать під землею та уособлюють розстріляні сім’ї. Угорі розміщено напис: 80-ті роковини/трагедії в Бабиному яру.

 

Така ж сама монета, тільки номіналом у 5 гривень та з нейзильберу, теж вводиться в обіг з 27 вересня.