День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової

09:03, 14.05.2021
День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової

14 травня - День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Україна вперше, 14 травня, відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

 

Як інформує УМ, про це поінформував Український інститут національної пам’яті.

 

Пам’ятну дату у лютому цього року запровадила Верховна Рада своєю постановою.

 

Таке рішення нардепи ухвалили на знак пошани «усім людям, які, проживаючи на території України, ризикуючи своїм життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту».

 

Як зазначили в Інституті нацпам’яті, за порятунок євреїв 2659 українців отримали звання «Праведник народів світу» (станом на 1 січня 2020 року). Такого звання громадяни України були удостоєні Державою Ізраїль.

 

За кількістю праведників Україна посідає четверте місце після Польщі, Нідерландів та Франції.

 

Водночас тисячі українських рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

 

11-14 травня відбуваєся тематичний онлайн-марафон. Звання присуджується для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати життя євреям під час Другої світової. Отримати звання можна за рекомендацією єврейської спільноти. При цьому спеціальна комісія в Ізраїлі вивчає всі документи та покази свідків, на підставі чого вирішує, чи присвоювати звання.

 

Українці рятували євреїв від нацистів, переховуючи їх, або ж видаючи за своїх рідних. Рятівники ризикували не лише власним життям, а й життям своїх родин.

 

За даними УІНП, під час нацистського Голокосту Україна втратила понад 1,5 мільйона євреїв.

 

Місця найбільших масових страт євреїв в Україні: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000, Богданівка (Одеська область) – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) ‑близько20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник (Одеська область) – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв.

 

З нагоди першого Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни в нашій країні організували онлайн-марафон та круглий стіл, де зокрема обговорюватимуть питання гідного вшанування подвигу українців-рятівників як на державному, так і на міжнародному рівні.

 

Нагадаємо, що 27 січня в Києві біля Міністерства освіти і науки України відкрили інсталяцію “Погляд у минуле”, присвячену пам’яті жертв Голокосту.

Також, 27 січня в Україні і світі вшановували Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей день проголошено резолюцією Генасамблеї ООН від 1 листопада 2005 року в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.