Суд скасував заборону книжки про Стуса і дозволив згадувати Медведчука

14:28, 19.03.2021
Суд скасував заборону книжки про Стуса і дозволив згадувати Медведчука

Скасовані рішення щодо заборони використання імені Медведчука,

Київський апеляційний суд скасував в більшій частині рішення Дарницького районного суду про заборону розповсюдження накладу книги "Справа Василя Стуса" до усунення з тексту окремих фраз, що стосуються тодішнього адвоката Стуса Віктора Медведчука.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в рішенні суду.

 

Суд постановив апеляційні скарги Вахьанга Кіпіані і видавництва "Віват" задовольнити частково. Апеляційний суд скасував рішення Дарницького районного суду м. Києва від 19 жовтня в частині задоволення позивних вимог. Це рішення може бути оскаржене у Верховному суді протягом 30 днів.

 

Один із суддів роз’яснив, що суд залишив до виконання лише одну вимогу Медведука – щодо заборони фрази про надання адвоката (Медведчука) службою держбезпеки Радянського Cоюзу: "... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук"

 

Водночас були скасовані рішення щодо заборони використання імені Медведчука, інших фраз і заборона на розповсюдження тиражу книги.

 

Представник Медведчука Ігор Кириленко не з’явився до суду, пояснивши, що виконує обов’язки депутат Київради.

 

"Змінити рішення Дарницького районного суду від 19 жовтня 2020 року в частині розподілу судового збору по справі та стягнути з Медведчука Віктора Володимировича на корист Кіпіані Вахтанга та ТОВ "VIVAT" по 768 грн 40 коп. судового збору", - зазначив суддя.

 

У серпні 2019 року Віктор Медведчук подав позов до суду, яким вимагає заборонити розповсюдження книги "Справа Василя Стуса" авторства історика і журналіста Вахтанга Кіпіані.
У видавництві "Vivat" вважають неприхованою спробою прямого тиску на свободу словаі друку в Україні позовні вимоги нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, який домагається заборони книги "Справа Василя Стуса".

 

19 жовтня Дарницький районний суд Києва зобов’язававтора книги "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані та видавництво "Віват" видалити з твору інформацію про голову політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука.