У Празі знесли пам’ятник маршалу Івану Конєву, фото

17:04, 03.04.2020
У Празі знесли пам’ятник маршалу Івану Конєву, фото

Чиновники району Прага-6 жартують, що монумент Конєву демонтували, бо маршал не мав маски на обличчі згідно умов карантину.

Запланований демонтаж пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву відбувся в одному з районів чеської столиці Праги у п’ятницю, 3 квітня.

 

Карантин під час пандемії коронавірусу став чудовою нагодою для чехів, щоб позбутися комуністичного монументу.

 

Відповідне рішення про демонтаж рада міського району Прага-6, де стояв монумент, ухвалила ще минулого року. Утім, про дату демонтажу заздалегідь не повідомляли, щоб уникнути реакції проросійських сил.

 

Пам’ятник буде перенесений у депозитарій і згодом стане частиною експозиції Музею пам’яті XX століття, який створюється в чеській столиці.

 

Про це повідомляють чеські ЗМІ.

 

 

Голова району Прага-6 Ондржей Колар з гумором прокоментував знесення пам’ятника Конєву: «У нього не було маски на обличчі. Правил повинні дотримуватися всі – на вулицю можна виходити, тільки прикривши рот і ніс».

 

 

Іронія пана Колара зрозуміла, адже у Чехії зараз діє загальнонаціональний карантин через епідемію коронавірусної інфекції, в громадських місцях можна перебувати тільки в масці. Масові заходи зараз також заборонені.

 

Представник Праги-6 заявив, що демонтаж пам’ятника був запланований давно, а саме зараз його реалізували тому, що нарешті вирішили процедурні питання.

 

 

На місці ж, де стояв пам’ятник Конєву, мають встановити пам’ятник звільненню Праги в 1945 році, як саме він буде виглядати – поки що невідомо.

 

Рішення влади Праги перенести монумент викликало осуд з боку російських чиновників.