У Черкасах показово облили червоною фарбою пам’ятник загиблим у Чехословаччині

11:12, 30.03.2019
У Черкасах показово облили червоною фарбою пам’ятник загиблим у Чехословаччині

(provce.ck.ua)

У Черкасах мистецтвознавиця Наталя Вернидуб облила червоною фарбою пам'ятний знак загиблим в Чехословаччині, який міститься у центрі поряд з пам'ятним комплексом загиблих в Афганістані.


Про це повідомляє місцеве видання "Про все".


Зі слів мисткині, так вона висловлює свій протест військовій агресії Радянського Союзу в Чехословаччині в 1968 році.


"Історично визнано, що введення військ СРСР до мирної Чехословаччини під час "Празької весни" - це була окупація, яка тривала 21 рік. В перші місяці окупації від рук радянських солдат загинуло майже 130 чехів, - повідомила пані Наталя. 

 

"Влаштована мною акція - це мій особистий спротив "радянщині" і "руського міра", який зараз насаджується в Україні. Окупація Чехословаччини - це ганебна сторінка в нашій історії. На мою думку, це пам'ятник окупантам, якому не місце в центрі Європи. А червона фарба символізує кров загиблих чехів", - наголосила мисткиня.

 

 


Присутній під час акції народний депутат України Олег Петренко підтримав пані Вернидуб, зазначивши, що такий пам'ятник прославляє окупантів і сам факт існування такого пам'ятника може стати причиною міжнародного скандалу.


"У подіях "Празької весни" могли загинути і наші земляки. Вони й залишаться хорошими людьми в пам'яті своїх близьких. Але це вже історична ретроспектива", - коментує народний обранець.

 

"Україна просить у всього світу про допомогу та введення санкцій проти Росії і в тієї ж Чехії. От, до прикладу, зараз посол Чехії побачить, що в центрі України встановлені такі "пам'ятнички" і, я думаю, що він буде дуже здивований і обурений. Черкаси вкотре стануть центром не лише всеукраїнського, а й міжнародного скандалу", - зазначив нардеп. 


Також Олег Петренко зазначив, що сумнівається в тому, що цей пам'ятник був встановлений законно.

 

 

 


Після проведеної акції на місце прибули представники Української Спілки ветеранів Афганістану та черкаських спілок ветеранів АТО, які назвали таку акцію актом вандалізму, зазначивши, що такі дії є неповагою до загиблих воїнів.


Голова міської Спілки ветеранів Афганістану Борис Карганов викликав на місце події поліцію, зазначивши, за обливання фарбою пам'ятника треба притягувати до відповідальності.


"Цей пам'ятник був встановлений ветеранами бойових дій в Чехословаччині в 1968 році з нашої згоди. Я вважаю такі дії протизаконними. Людина, яка це зробила, вчинила акт вандалізму", - наголосив пан Карганов.


Присутні на місці події представники УСВА та ветеранських організацій АТО висловили своє обурення таким діям черкаської мисткині та повідомили, що будуть вимагати притягнути до відповідальності пані Вернидуб за вчинене.