«Зелені чоловічки» в Криму: з чого все почалося і чим закінчилося (відео)

12:17, 27.02.2019
«Зелені чоловічки» в Криму: з чого все почалося і чим закінчилося (відео)

27 лютого 2014 року. Крим. "Зелені чоловічки" захопили будівлю Верховної Ради АРК

20 лютого 2014 року російські війська розпочали окупацію Криму. На півострові з’явилися вантажівки без номерів, так звані “зелені чоловічки” – озброєні військові без розпізнавальних знаків.

Вже 27 лютого 2014 року, ці спецпідрозділи ГРУ Росії поночі тихцем зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму. Й вивісили над ним російський прапор.

Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії.



Впродовж наступних кількох днів вулиці міст, основні траси всього півострова заповнили російські війська. «Зелені чоловічки» захопили адміністративні будівлі, взяли в облогу гарнізони Збройних сил України, морські порти і аеропорти.

Тоді керівництво Росії неодноразово “віднікувалося”. Мовляв, ці озброєні люди не є російськими військовослужбовцями.

Та через 44 дні - після окупації півострова та проведеного фейкового референдуму “про статус Криму”, Москва таки визнала правду: “зелені чоловічки” це саме російські солдати.



Світова спільнота визнала анексію півострова незаконною. Дії Москви засудили й запровадили проти Росії та її топ-чиновників економічні санкції. Щоправда, президент Росії Володимир Путін під них не потрапив.

Окупанти возвеличили “зелених чоловічків і поставили їм пам’ятники. Не лише в Криму, а й в російських містах.

Правда, деякі творіння скульпторів настільки недолугі, що викликають запитання навіть у місцевих жителів. Як-от “чоловічок” з Бахчисарая, який тримає в руках половину кота. Де друга? Питання відкрите.



Нині з моменту окупації Криму минуло п’ять років і ситуація на анексованому українському півострові залишається напруженою.

Влада тероризує і залякує місцевих, які у лютому 2014 року виходили на мітинг за єдність Криму з Україною. Найсильніший удар спрямували по кримських татарах.

У Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Та усі п’ять років не зупиняються обшуки обшуки в оселях та незаконні затримання.